Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoo - Keskustelut - Kulttuurikeskustelut

Prof Mäen museo myynnissä

Arvoisa kaupungin johto

Kaupunginjohtaja ja toimialajohtaja Wikberg jo tuntevatkin asiani kun kirjoitan Teille taiteilijaprofessori Oili Mäen taidekokoelman kohtalosta.

Oili Mäki on espoolainen Suomen kuuluisin ja asiantuntijoiden mukaan arvostetuin tekstiilitaiteilija. Häntä vain ei tunneta Suomessa kovin hyvin. Viimeksi hänen nimensä tuli esiin Kaivokselan kirkon palossa tuhoutuneet alttariryijyn vuoksi. Arkkitehti hankki ryijyn ensin ja suunnitteli kirkon vasta sen jälkeen. Ryijyjä on 26 kirkossa.  Espoossa Espoonlahden kirkossa on useampikin ryijy.

Hän on hyvin tunnettu ulkomailla. Esim. ranskalaisessa, italialaisessa ja japanilaisessa arvostetussa taidejulkaisussa on ollut laajat hänen töidensä esittelyt. Pari ulkomaista lehteä on arvioinut hänen kotinsa maailman kauneimmaksi taiteilijakodiksi.

Hänen kodissaan on 20 ryijyä, 30 kuvakudosta ja 300 taulua. Suurin osa on varastoituna säilyttämiseen kelpaamattomissa tiloissa. Talo on myös ollut kylmillään joinain talvina, kun Mäellä ei ole ollut varaa maksaa lämmitystä. Hän on elänyt hyväntekeväisyyden varassa. Onneksi hyväntekijä on löytynyt - kiitos hänelle.

Koska lukijoista monikaan ei varmaan ole vieraillut talossa kuvailen sen lyhyesti. Talokokonaisuutta on sinänsä vaikea kuvailla, se on pakko nähdä. Länsiväylä tehnee jutun museosta. Rakennus sijaitsee Pohjois-Tapiolassa Äyräpääntiellä (14), sinne on opasteet lähimmältä suuremmalta tieltä.

Talo sijaitsee luonnonvaraisella tontilla. Punatiilinen rakennus on U:n muotoinen, joten sisäpiha on suojassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1968 ja 5 vuotta sitten tehdyn kuntokartoituksen mukaan kunnossa. Museosiipi on puuta sisältä. Eteisen jälkeen on suuri sali, jonka toinen esiintymispää on korotettu. Isot taulut ovat tilan seinillä. Salissa ovat esiintyneet Suomen eturivin laulu- ja instrumenttitaiteilijat. Akustiikkaa on kehuttu. Sali on nyt Raamattukoulun käytössä. Vuokratuloilla voidaan pitää 1000 neliön museotila lämpimänä ensi syksyyn asti. Tilan yhteydessä on kaunis kaksikerroksinen kokoustila ja sauna. KH tai neuvottelukunta voisi pitää kokouksen siellä.

Toinen siipi muodostuu kauniista asunnosta, kaikki pinnat käsiteltyä raakapuuta. Ollut mm. vuokralla Yhdysvaltain suurlähetystöllä.

Kävimme Mäen ystävän Valto Meriläisen kanssa tutustumassa tiloihin, koska lautakunnassa mietimme tämän vuoden kulttuuripalkintoa. Mäki ansaitsisi myös Espoo-mitalin, mutta sen osalta olemme jo myöhässä. Hän on värikäs ja voimakassanainen ihminen ja se on saattanut hieman vaikuttaa asiantilaan. Olemme Dolivon kanssa puhuneet, että Markku Valkonen suorittaisi kokoelman ja sen kunnon arvioinnin, kunhan saa EMMA-vauvan hoitoikään.

Tilanne on se, että Mäki on jo yrittänyt myydä tänä vuonna koko kokonaisuutta. Innokkaita ostajia oli paljon, kaikki rakennusliikkeitä, jotka halusivat repiä talon maan tasalla ja rakentaa tilalle rivitaloja. Tätä kirjoitettaessa on menossa yksi neuvottelu.

Nyt myyntiä varten tontti on jaettu kahtia, ensin myydään koti ja kutomo (550 000 euroa, tontti 1545 neliömetriä) sekä tontti. 15.9.2007 päättyy museon vuokrasopimus ja museotila ja loput tontista myydään silloin.

Mäki on tarjonnut taloa ja kokoelmaa kaupungille kolmeen kertaan, viimeksi viime vuoden lopulla. Hän tarjosi taloa ja kokoelmaa 2,5 milj eurolla, siten että taidekokoelman arvo on 1 milj, ja kiinteistö 2 milj. Rakennusoikeutta on käytetty 961 neliömetriä ja käyttämättä 491 neliömetriä. Rakenteet on tarkistettu 2005: kunnossa. Kunto kartoitettu 2002: ei vikoja.

Mäki pitää tilannetta kulttuuriskandaalina, enkä voi olla eri mieltä. Kulttuurilautakunnalla ei ole resursseja vaikuttaa asiaan taloudellisesti. Tarvitaan kaupunkitason toimia. Jos Valkonen katsastaa kokoelman, voisi kiinteistöpuoli tehdä arvion tilojen tarpeellisuudesta kaupungille ja arvion tilojen tasosta. Maallikosta tilat täyttää n. 100 hengen edustus- ja kokoustarpeen. Sisätila on todella kaunis ja harmoninen.  

Kokoelma on mahdollista ostaa erikseen. Hän voi myös vuokrata tilan kaupungille.

Jätän asian tietoonne ja harkintaanne. Kulttuuripuoli varmasti antaa kaiken tarpeellisen asiantuntija-avun. Asia tullee julkisuuteen ja olisi hyvä varautua siihen.

Kokoelman pelastaminen olisi todellinen kulttuuriteko kohta 550 vuotta vanhan kaupungin historiassa.