Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoo - Keskustelut - Kulttuurikeskustelut

Espoo on hieno kulttuurikaupunki, vakuuttaa uusi kulttuurijohtaja

Espoo on hieno kulttuurikaupunki, vakuuttaa uusi kulttuurijohtaja

Susanna Tommila 250x328pix.jpg- Kulttuuri on minulle elämän suola ja sokeri, Espoon uusi kulttuurijohtaja Susanna Tommila tiivistää. - Kulttuuri on osa työtäni, osa vapaa-aikaani ja osa minua. Se on kuin harso, jonka läpi katson maailmaa. 

Tehtävä Espoon kulttuurijohtajana houkutteli vannoutunutta kulttuurinkuluttajaa ja pitkän linjan kulttuurityöntekijää erityisesti. - Espoo on monipuolinen ja rohkea kulttuurikaupunki. Täällä on mahdollisuuksia tehdä ja kehittää asioita. Tämän paremmalle paikalle ei kulttuurin puolella voi tulla.
Tommila on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän on aiemmin toiminut Kauniaisten kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkönä ja on työskennellyt mm. Vantaan kulttuuritoimessa ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa. Näissä tehtävissä ja myös entisenä espoolaisena hän on aina seurannut tiiviisti Espoon kulttuurielämää.
Tommila korostaa, että kulttuuri kuuluu kaikille. Se on kuntalaisille tärkeä hyvinvoinnin lähde. – On mahdotonta kuvitella päivää ilman kulttuuria. Kirjat, lehdet, radio, televisio, musiikki, esittävä taide, arkkitehtuuri, graffitit… kulttuuria on kaikkialla, hän sanoo. Kulttuurilla ja taiteella on myös suuri merkitys kaupungin profiloijana, hän sanoo. Kulttuurijohtajan tehtävänä on vastata monimuotoisen kulttuurin tulosyksikön toiminnasta ja laajan kulttuuriverkoston yhteistyön kehittämisestä sekä vahvistaa Espoota elinvoimaisena edelläkävijäkaupunkina.

Yksityiskohtaisia toimintasuunnitelmia tai tavoitteita Tommila ei vielä halua esittää. – Aion ensin tutustua kenttään ja kuunnella, mitä sinne kuuluu, hän sanoo. - Kulttuurijohtajan tehtävänä on sitten isojen linjojen vetäminen ja mahdollisuuksien luominen. Tommila haluaa olla luomassa tilaa uusille, luoville innovaatioille sekä innostusta ja tahtotilaa kulttuuritoiminnan kehittämiselle.

Hän korostaa rajoja ylittävän yhteistyön merkitystä.  Myös kaupungin virkakoneiston ulkopuolella on paljon osaamista ja tietämystä, jota voidaan hyödyntää, hän sanoo. On tärkeätä saada esimerkiksi nuoret ja kolmas sektori mukaan kulttuurikentän toimintaan. Yhteistyöstä hyötyvät kaikki ja toiminnan vaikuttavuus lisääntyy. 

Tommila aloitti uudessa tehtävässään 13. tammikuuta iloisena ja avoimella mielellä. Odotan uusiin työtovereihin ja kulttuuritoimijoihin tutustumista innolla, hän sanoo. Myös johtamisessa Tommila pitää yhdessä tekemistä tärkeänä. – Olen avoin yhteistyölle ja huoneeni ovi on auki. En ole kiinnostunut johtamisesta johtamisen takia, vaan tavoitteena on tuottaa yhdessä parempaa palvelua kuntalaisille.