Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoo - Keskustelut - Kirjastokeskustelut

Re: Espoo maksattaa kirjastokuluja muilla

Juhani Hakala writes:
Yhteistyötä pääkaupunkiseudulla on arvosteltu, mutta on ainakin yksi alue, jolla se toimii kiitettävästi: kirjastot. Oikeastaan meillä on pääkaupunkiseudulla yksi yhteinen, monipuolinen ja hyvin palveleva kirjastojärjestelmä, etten sanoisi kirjastolaitos. Ja tätä Suomen toiseksi rikkain kunta Espoo käyttää hyödykseen yrittäen maksattaa aineistomäärärahansa muilla paljon huonommassa taloudellisessa asemassa olevilla kunnilla.

Hyvä, että kirjastotoimen alueella pääkaupunkiseudulla on yhteinen kirjastojärjestelmä. Ilmeisesti siinäkin on kehittämisen varaa.

-----

Ainoa oikea ratkaisu on, että pääkaupunkiseudun kirjastojärjestelmässä mukana olevat kunnat asettavat erityisesti asukaskohtaiset aineistorahat mutta myöskin kirjastojen keskimääräisen tiheyden sopimuksella samalle tasolle.

Tunnen kovin heikosti pääkaupunkiseudun kuntien kirjastojen yhteistyötä. Voisiko täällä joku valottaa, millainen sopimus nyt on voimassa. Mitkä kunnat ovat sopimuksessa mukana? Mitkä kirjastotoimen palvelut ovat sopimuksen piirissä? Kokevatko muut kunnat palvelut tasapuolisiksi ja rahoitusosuutensa oikeudenmukaiseksi?

Jukka Kivi