Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoo - Keskustelut - Kirjastokeskustelut

Espoonlahden kulttuuritilat ja aluekirjasto - yhdistyksen kannanotto


ESPOONLAHDEN KULTTUURITILAT JA ALUEKIRJASTO

Espoonlahden asukas- ja kulttuuritoimijat järjestivät vuonna 2000 Espoonlahden kulttuurivuoden eli KULTU:n, jossa oli 100 täysin asukasvoimin järjestettyä tapahtumaa (60 000 katsojaa). Espoonlahden demarit ry näkee tällaisen asukastoiminnan erittäin tärkeänä ja oli mukana KULTU:ssa alusta alkaen. Vuoden päätyttyä kulttuurinvuoden toimijat päättivät, että Espoonlahteen on saatava oma KULTU-talo.

Espoonlahti on kaupungin toiseksi suurin suuralue, mutta meillä ei ole mitään kulttuuritiloja, esim. Hyökyvuoren lapsiteatteri harjoittelee Matinkylässä. Työväenopiston toiminta ja taiteen perusopetus (esim musiikkiopistot, kuvataide) on kaikista suuralueista selvästi heikointa tilojen puutteen vuoksi.

Kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen aluekirjaston rakentamisesta. Espoonlahden demarit ry toteaa, että aluekirjaston mitoitus tiloiltaan ja taloudeltaan pitää olla sellainen, ettei Soukan ja Kivenlahden lähikirjastoja lopeteta. Kaupunginhallitus ei hyväksynyt Sivistystoimen ko. kirjastojen lopettamisesitystä. Sitä ei ole myöskään esitetty kulttuurilautakunnalle, jolla on asiassa päätösvalta. Tästä huolimatta Sivistystoimi kertoo edelleen julkisuudessa, että kirjastot suljetaan.

Tilojen rakentaminen on taloudellisinta Lippulaivan laajennuksen yhteydessä. Jotta saataisiin vertailutietoa Espoossa pääasiassa sovellettavaan tilaaja- tuottajamalliin, tulisi tilat toteuttaa kaupungin omina tiloina. Rahoitusta hoidetaan muuttamalla kaksi yleisten toimintojen tonttia asuntotuotantoon.

Kaikki asia käsitelleet poliittiset elimet, tekninen toimi ja paikalliset puolueet, asukasyhdistykset ja alueneuvottelukunta ovat asian takana. Tästä huolimatta kaupungin virkamiesjohto poisti hankkeen budjettiesityksestä. Ja puolueet ovat jälleen kerran lisänneet tilat budjettiin, tosin vain pöytäkirjamerkintänä. Espoonlahden demarit ry lähtee siitä, että tilat tulee rakentaa Lippulaivan laajennuksen yhteydessä, jotta säästetään kaupungin varoja.

Lisätietoa: Juhani Hakala
Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja
Puh: 050 5521513, juhani.hakala@intsys.fi


Espoonlahden demarit ry

Kari Karjalainen
Puheenjohtaja