Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoo - Keskustelut - Kirjastokeskustelut

Re: Kokoomus sulkemassa lähikirjastoja?

Juhani Hakala writes:

KOKOOMUS SULKEMASSA LÄHIKIRJASTOJA?

Kokoomus on aivan kiitettävästi ollut puolustamassa lähikirjastoja. He ovat toimineet hyvin lähikirjastojen säilyttämiseksi perustetuissa Kirjaston Ystävät yhdistyksissä. Kulttuurilautakunta ja sen kokoomusedustajat ovat olleet yksimielisesti kirjastojen säilyttämisen takana.

Nyt kaupunginhallituksessa (KH) on kokoomustaholta nostettu esiin Soukan ja Kivenlahden kirjastojen sulkeminen. On jopa väitetty että KH olisi jo päättänyt niiden sulkemisesta. Tämä on suuri vale, sen jokainen voi todistaa lukemalla netistä päätöksen, johon on viitattu: KH:n kokous 21.06.05, § 7.  Kirjastot halutaan sulkea, vaikka edes lopullista aluekirjastopäätöstä ei ole vielä olemassa valitusten vuoksi.

Jos nämä kirjastot suljetaan, joudutaan myös asukkaiden tasavertaisuuden vuoksi Sivistystoimen aikanaan esittämiä muidenkin lähikirjastojen sulku-uhkia käsittelemään uudelleen. Näitä kirjastoja ovat: Haukilahti, Karhusuo, Kivenlahti, Laajalahti, Laaksolahti, Soukka ja Viherlaakso, eli yli puolet lähikirjastoista.

Espoo kasvaa vuodessa keskisuuren kunnan verran. Jokaisessa sellaisessa on vähintään yksi kirjasto. Espoolaiset ovat tyytyväisimpiä kirjastopalveluihin: 87 %! On täysin järjetöntä lähteä supistamaan Espoon kirjastoverkkoa, samaan aikaan kun Helmet-kirjastoja esitetty yhdistettäväksi. Tällöin kirjastoverkkoa Espoossa ei taatusti laajenneta.

Kivenlahden kirjasto voisi painottua lasten ja nuorten palveluun, koska alueella jo luvattu lastenkirjastoa ei tule (Saunalahti). Suvisaaristolaisilla tulee olla oikeus päästä yhdellä bussilla kirjastoon - Soukkaan. Kirjaston itsensä mukaan, kun Soukan aukioloaikoja supistettiin, kohdistui paine Isoon Omenaan - ei Espoonlahteen. Soukan kirjasto on jätetty rapistumaan, koska toimialan johto haluaa sulkea sen. Aivan vieressä on kirjastoa käyttävä iso ala-aste. On olemassa jo suunnitelmat miten kulku kirjastoon voitaisiin halvalla parantaa nykylainsäädännön mukaiseksi. Jos vain haluttaisiin.

Yllä kulttuurilautakunnan puheenjohtaja taistelee pienten kirjastojen puolesta. Suvisaariston kannalta lähin sellainen on Soukassa. Kuinka tärkeänä suvisaaristolaiset pitävät yhden bussimatkan päässä olevaa kirjastoa? Onko Soukan kirjastolla merkitystä suvisaaristolaisille? Vai onko yhtä helppoa mennä Iso Omenan aluekirjastoon ja tulevaisuudessa Lippulaivan aluekirjastoon? Onko suvisaaristolaisia koululaisia Soukan kouluissa? Ajavatko kaikki suvisaaristolaiset kirjastojenkäyttäjät yksityisautoilla? Myös kesäasukkaat? Kirjastoista ollaan kehittämässä yhteisöllisiä olohuoneita, joissa on kokoontumistiloja ja nettipäätteitä. Riittäisikö Suvisaaristossa kiertävä kirjastoauto olohuoneeksi? Nyt olisi hyvä saada mielipiteitä, kun vielä on vaihtoehtoja.

Jukka Kivi, soukkalainen