Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoo - Keskustelut - Kirjastokeskustelut

HS Mielipide: Espoon kirjastot alas

ESPOON KIRJASTOT ALAS


Leo Mirala (HS 9.5.10) kyselee miksi markkinavoimat ja poliitikot kun ovat voineet niin paljon erehtyä, kun maksuttomat kirjastopalvelut toimivat hyvin ja henkilökunta hymyilee. Näin siis Helsingissä.

Espoossa taas uusi kirjaston markkinahenkinen johto tekee kaikkensa oikeiston tuella, että molemmat Espoonlahden kirjastot suljettaisiin. Ne on tahallaan päästetty huonoon kuntoon, jotta niistä päästäisiin eroon. Uutta korvaavaa huoneistoa ei ole tiedossa, vaan kaikki energia tuntuu keskitettävän kahden kirjaston sulkemiseen. Tällöin paine siirtyisi jo nyt kuormitettuun Ison Omenan kirjastoon, koska se on hyvin sijoittunut Espoonlahden joukko- ja työmatkaliikenteen varrella tihein vuorovälein. Kirjastojen lopetus kohdistuu pahiten autottomiin, äiteihin ja vanhuksiin.

Kummankin kirjaston seinän takana on työväenopisto yhtä kehnoissa tiloissa. Työväenopisto kuitenkin ajaa Espoonlahtelaisten etua, eikä ole ilmoittanut toimipisteidensä sulkemisesta, mutta sekin on edessä heikkotasoisten tilojen vuoksi.

Jään odottamaan milloin uusi kirjaston johto esittää kirjastopalveluja maksullisiksi, kuten sitä tukeva oikeisto on kulttuurilautakunnassa aiemmin esittänyt.

Espoonlahti on vain päänavaus. Edellisen toimialajohtajan listan mukaan myös Jorvin potilaskirjasto, Kalajärven, Karhusuon, Viherlaakson ja Laajalahden kirjastot pitää sulkea. Matinkylän ja Olarin kirjastot lopetettiin ja siirrettiin Isoon Omenaan. Kirjastoja haluttiin sulkea kauppakeskuskirjastojen korkeiden vuokrien vuoksi. Asukkaiden ja koko lautakunnan yhteistoimin lopettamisuhat torjuttiin.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja vv 2001-2008