Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Helsinki - Uutiset

Tupakkavieroitusta nuorille

2192004_230339_1.pngAntti Vuorela: Valtuustoaloite 16.3.2005

Tupakkavieroitusta nuorille

Tupakkateollisuus markkinoi tappavia tuotteitaan aktiivisesti lapsille ja nuorille. Se on palkannut syöpämannekiineiksi erityisesti nuoriin vetoavia hahmoja kuten näyttelijöitä, laulajia ja autourheilijoita. Tupakkateollisuudella on lisäksi oma ”lääketiede” ja ostetut asiantuntijat, joiden tehtävänä on todistaa, että tupakointi ei aiheuta syöpää eikä mitään muitakaan sairauksia.

Tupakka aiheuttaa mittavia kärsimyksiä ja kustannuksia Helsingissä. Tupakka tappaa satoja helsinkiläisiä vuodessa. Tupakointia vähentämällä voidaan säästää ihmishenkiä ja saavuttaa todella merkittäviä säästöjä Helsingin terveydenhuollon kustannuksissa.

Vantaan kaupunki rahoittaa tupakkaklinikkaa, joka järjestää vieroitusryhmiä myös nuorille ylä-asteella. Riippuvuus tupakkaan syntyy nopeasti ja siksi tupakoivat nuoret tarvitsevat omat vieroitusryhmänsä.

Suurin osa tupakoivista nuorista haluaisi lopettaa, mutta on koukussa. Etenkin tyttöjen tupakointi pääkaupunkiseudulla on lisääntynyt viime vuosina.

Tupakkateollisuus on tutkinut tarkkaan nikotiinin aiheuttamaa riippuvuutta. Tavoitteena on saada nuorille nopeasti aikaan riippuvuus nikotiinista. Savukkeiden nikotiinitaso säädetään tarkasti.

Myös nuuskan käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Nuuskan terveyshaitoista pitää kertoa tupakkavalistuksessa nykyistä enemmän.

Esitän, että Helsingissä perustetaan erityisesti nuorille suunnattuja vieroitusryhmiä. Toiminnan tulee olla kiinteässä yhteydessä nuorten, koulujen, kotien ja kouluterveydenhuollon kanssa. Kaupungin tulee tarvittaessa kustantaa vieroitushoidon aloituspakkaus nuorille, silloin kuin se on tarpeen tupakoinnin lopettamiseksi. Vantaan kaupungin tupakkaklinikka-mallista pitää toteuttaa ne osat, jotka soveltuvat Helsinkiin.

Antti Vuorela