Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Formula-1 -verkkoveikkauksen säännöt 2006

Formula-1 -verkkoveikkauksen säännöt 2006

1. Veikkausten kohteet
Veikkausten kohteina ovat F1-osakilpailujen yleensä lauantaisin ajettavat aika-ajot ja yleensä sunnuntaisin ajettavat varsinaiset kilpailut. Aika-ajojen veikkauksessa veikataan lopullista varsinaisen kilpailun lähtöjärjestystä, johon kilpailun tuomariston päätöksillä saattavat vaikuttaa muutkin seikat kuin ajallinen tulos.

2. Veikkauksen jättöajankohta
Veikkausten viimeiset jättöajat ovat aika-ajon ja varsinaisen kilpailun etukäteen ilmoitetut alkamisajankohdat riippumatta siitä, milloin aika-ajo ja varsinainen kilpailu todellisuudessa alkavat. Ajankohdalla tarkoitetaan todellista kellonaikaa eikä eri palvelimien jättämiä merkintöjä viestin historiatiedoissa.

3. Veikkauksen jättömuoto
Veikkaukset jätetään asianomaiselle keskustelualueelle viestin oheen liitetyllä erillisellä liitteellä. Aika-ajoa ja varsinaista kilpailua koskevat veikkaukset lähetetään erillisinä viesteinä. Veikkauksen saa kirjoittaa myös suoraan viestilomakkeen tekstikenttään. Toista veikkaukseen osallistuvaa tai ulkopuolista henkilöä voi käyttää apuna veikkauksen jättämisessä, mikäli itsellä ei tähän ole jostain syystä mahdollisuutta. Tällöin avustajan, mikäli itse mukana veikkauksessa, on jätettävä oma veikkauksensa ennen avustettavan veikkausta (ks kohta 4).

4. Toisten veikkausten lukeminen
Kukaan veikkaukseen osallistuva ei saa avata tahi lukea toisten veikkauksia ennen ko. veikkauksen sisäänjätön määräaikaa. Tästä vilpistä rangaistaan hylkäämällä vilppiin syyllistyneen kyseinen veikkaus. Tässä kohdassa aika-ajo ja varsinainen kilpailu käsitetään erillisinä veikkauksina. "Vakoiluksi" ei katsota toisen veikkaukseen osallistuvan henkilön veikkauksen lukemista, mikäli tämä on jättänyt veikkauksensa viestin tekstikenttään. Veikkaukseen osallistumatonta henkilöä ei saa käyttää apuna muiden veikkausten lukemiseen etukäteen.

5. Pistelasku
• Oikein veikatusta kuljettajasta oikealla sijalla saa kaksi pistettä.
• Oikein veikatusta kuljettajasta kahdeksan parhaan joukossa väärällä sijalla saa yhden pisteen.
• Yhden osakilpailun kokonaispisteet koostuvat siis aika-ajosta ja itse kilpailusta. Yhteenlaskettu enimmäispistemäärä on täten 16+16=32.
• Veikkauksen tulee olla yksiselitteinen sekä kuljettajien nimien että heidän paremmuusjärjestyksen osalta. Mikäli näin ei ole, ei kyseisestä kuljettajasta voida antaa pisteitä.

6. Kokonaispisteet kauden lopussa
Lopullisiin pisteisiin lasketaan veikattujen osakilpailujen yhteispistemäärä, josta vähennetään viisi (5) huonoiten veikattua osakilpailua.

7. Pistelaskijan oikeudet
Mikäli veikkaus ei ole pistelaskijan mielestä yksiselitteinen, on hänellä oikeus jättää pisteet ko. veikkauksesta toistaiseksi kirjaamatta. Veikkaajan ollessa tyytymätön pistelaskijan toimiin, toimitaan kohdan 8 mukaan. On kohteliasta ja huomattavasti pistelaskijan aikaa ja vaivaa säästävää, kun veikkauksen liitetiedostoon sisällyttää viestin otsikkotietojen ja kahdeksan paremmuusjärjestykseen sijoitetun kuljettajan nimen lisäksi tiedot, onko kyseessä aika-ajo vai varsinainen kilpailu, mikä kilpailu on kyseessä ja veikkaajan oma nimi, vaikka nämä olisivatkin muilla tavoin pääteltävissä. Veikkauksen liitetiedosto on suotavaa tehdä "optioklikkaamalla" avattavaan muotoon.

8. Epäselvyydet
Toimimalla sääntöjen mukaan pyritään välttämään sekaannuksia. Epäselvissä tapauksissa tuomariston virkaa toimittaa veikkaukseen osallistuvat henkilöt, jotka pistelaskijan johdolla keskustelemalla hakevat ratkaisun vallitsevaan dilemmaan. Tarvittaessa äänestämällä löydetty enemmistön päätös on lopullinen.

INTELLIGENT SYSTEMS
Asiakaspalvelu, Jukka Kivi