Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Aika kaukana alkuperäisestä aatteesta

Mikko Luoto writes:
...jos kilpaillaan kuten kemiallisesti äärimmilleen tehostettu kiekkosankari Fazekas Ateenassa: kuminen kusipussi näytteenantoa varten jo valmiiksi perseeseen työnnettynä (no olipa jälleen kaunis lause mutta juuri sellainen kuin ko. menestyksen metodi ansaitsee). Tämä tuskin oli Olympialaisten alkuperäinen idea.
Toinen ihmetystä herättävä urheilija on Fani Halkia, jonka tuloskehitykseen on tullut vuoden aikana räjähdyksenomainen piikki. Useat tahot ovat esittäneet sanattomia epäilyksiä, joita minäkään en ääneen lausu. Yhdysvaltojen sprinttereistäkään en sano mitään enkä paikallisen urheilulääketieteen ja laboratoriotekniikan kehityksestä. Ilkka Kanerva sanoi sen jo ennen kisoja.

Parasta kisoissa ovat avajaiset, periaate ja päättäjäiset.
Ruisleipä- ja puurolinjalla päästään yleisurheilukilpailuissa kahdeksansille ja yhdeksänsille sijoille tai 11. ja 12.:ksi.

Puhdasmielistä Olympialaisten jälkeistä elämää kaikille.

Kyllä nykyajan Olympialaiset ovat todellakin ajautuneet kauas alkuperäisestä aatteestaan. Mielestäni syy on ympäröivässä yhteiskunnassa. Kisojen järjestämisen saaminen on maalle suuri kunnia-asia. Se edistää maan yleistä poliittista tunnustamista, matkailua ja muuta elinkeinotoimintaa. Se on myös ainakin pienessä maassa suuri kansallinen hanke ja ylpeyden aihe. Alkuaikoihin nähden televisiointi ja muu uutisointi vahvistaa huomioarvoa ja lisää kaupallisuutta.

Huippu-urheilu eriytyy kaiken aikaa kansanurheilusta ja kuntourheilusta. Huipulla ollaan katsojien näkökulmasta viihdetaiteilijoita. Ennenvanhaan ammattilaisilla ei ollut asiaa Olympialaisiin, vaan ne oli tarkoitettu amatööreille. Toisin on nyt.

Valtioiden tahto vaikuttaa omaan menestykseensä sekä kaupallisuus aiheuttavat lieveilmiöitä kuten doping. Esimerkkejä ei tarvitse hakea. Urheilulääketiede antaa eväitä dopingin käyttämiseen ja sen torjumiseen. Toivottavasti torjunta pärjää tässä kehityksen kilpajuoksussa.

Olympialiikkeen ja komiteoiden sisäänlämpiävyys on usein ollut kritiikin kohteena. Jotkut ovat vaatineet YK:ta mukaan. Ehkä nykyinen organisaatio kumminkin on parempi, varsinkin kun ovat onnistuneet hoitamaan järjestelyasiansa muuten kohtalaisen hyvin.

Jukka Kivi