Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Lääkärilakko jatkuu ja jatkuu

Lääkärilakko jatkuu ja jatkuu. Maanantaina 9. heinäkuuta alkaa lääkärilakon 18. viikko. Ay-ihmisten mielestä sana lakko on tässä yhteydessä väärä, sillä kyseessä ei oikeastaan ole lakko, kun työntekijät tietyissä työtehtävissä ja työpaikoilla eivät ole lakossa. Lakkoon eivät osallistu samat henkilöt, vaan osallistujia kierrätetään.

Tämä lakko on myös siitä erikoinen, että kummallakaan osapuolella ei ole oikeastaan mitään taloudellista painetta lopettaa lakko. Lääkäriliitto maksaa suurta lakkoavustusta niille, jotka ovat lakkovuorossa. Samat lääkärit voivat tehdä töitä yksityisille lääkärikeskuksille eli työnantajan kilpailijoille. Tai sitten he ovat ongella eli lomalla. Lääkärien vajaus aiheuttaa suuria jonoja. Potilasjonoihin on jo useampi ehtinyt kuolla. Kuntatyönantajalla ei myöskään ole taloudellisia paineita. Lääkärien lakkoilu itse asiassa aiheuttaa lyhyellä aikavälillä säästöjä.

Lakko on palkansaajien oikeus. Vastaavasti työnantajalla on työsulkuoikeus. Mutta sitä ei voi soveltaa kuten teollisuudessa. Ei terveyskeskusta tai sairaalaa tai edes sen osastoa voi panna työsulkuun sen vuoksi, että muutama johtava palkansaaja lakkoilee.

Lääkäriliiton palkankorotusvaatimus on yhä alkuperäinen 20 %, eikä ole neuvotteluissa muuttunut. Jotkut ovat toivoneet apuun maan hallitusta, eduskuntaa tai jopa presidenttiä. Niillehän ei asia kuulu vaan neuvotteleville osapuolille ja valtakunnan sovittelijalle. Sovittelija tulee lomilta vasta elokuussa. Onhan sovittelijan toimistossa tosin enemmänkin sovittelijoita ja valtakunnan sovittelijakin voisi tulla pois lomilta, jos olisi toiveita, että neuvottelijat viitsisivät neuvotella.

Veikkaanpa, että tämän lakon päätyttyä on paljon vahinkoja korjattavana. Henkilöitä vaihtuu. Myös pelinsääntöjä on korjattava. Ja lääkärien koulutukseen, töiden järjestelyihin, samanaikaisesti kilpailijan palveluksessa olemiseen ja ehkä Kela-korvaussääntöihin tulee muutoksia.

Jukka