Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Tiputuksessa kotisairaalassa

Tausta: Jostakin selittämättömästä syystä pohkeeni kipeytyi. Siihen tuli hitaasti tulehdusta. Vähitellen iho rupesi punertamaan ja kukkimaan komeammin. Koipi kipeytyi ihan liiaksi.
Terveyskeskuslääkäri: Verikokeen tulehdusarvot ja koiven punoituksen ja turvotuksen nähtyään lääkäri diagnosoi vaivan ruusuksi. Hoitona oli aluksi usean päivän ajaksi antibioottia suonensisäisesti. Se tarkoittaa tiputusta. Vaihtoehdoiksi tarjottiin siirtymistä sairaalaan osastolle useaksi päiväksi tai kotisairaalaa. Sellaisesta en ollut aiemmin kuullutkaan.
Kotisairaala: Espoossa kotisairaala toimii niin, että hoitohenkilöstö tulee potilaan kotiin sovittuna aikana. Yhden lääkepussin tiputukseen menee sairaanhoitajalta aikaa vain 20-30 minuutta. Verrattuna kokopäiväiseen sairaalan osastolla oloon potilaalle jää minun tapauksessani vuorokaudessa omaa aikaa kotona 23,5 tuntia. Sairaalabakteereja ei kotona ole. Yhteys hoitohenkilöstöön ja tarvittaessa lääkäriin saadaan kännykällä 24 h/7d. Tällaisessa yksinkertaisessa vaivassa hoito kotona on yhtä hyvää kuin sairaalan osastolla.
Talous: Potilaalle kotisairaalan vuorokausimaksu on 10 €, sairaalassa 25 €. Sairaalassa siihen kuuluu tietysti täysi ylöspito. Yhteiskunnalle sairaalan osaston vastaava vuorokausi maksaa noin 150 €. Kotisairaalan vuorokausi maksaa samaa luokkaa, sillä siinäkin on useita kymmeniä henkilöitä kolmivuorotyössä sekä autoja, tietoliikennettä ym. Sairaalapaikoista on kaiken aikaa pula ja tällä konstilla niiden jonoihin saadaan helpotusta.
Tulos: Koipi parani hyvään kuntoon.

Jukka Kivi, tyytyväinen potilas ja veronmaksaja