Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kuluttajahintojen vuosimuutos


TALOUSELÄMÄ

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa -0,4 prosenttia. Maaliskuussa se oli -0,5 prosenttia. Ero johtui lähinnä polttonesteiden kallistumisesta viime vuodesta.
Ennen maaliskuuta inflaatio oli miinusmerkkinen viimeksi vuonna 1955.
Eniten kuluttajahintoja laski huhtikuussa alkoholiveron alennus, 0,8 prosenttiyksikköä, sekä korkojen lasku, 0,4 prosenttiyksikköä. Käytettyjen autojen halpeneminen viime vuodesta hillitsi inflaatiota 0,2 prosenttiyksikköä, saman verran kuin puhelumaksujen aleneminen. Lentomatkojen hintojen lasku vaikutti 0,1 prosenttiyksikköä.
Kuluttajahintoja nosti vuodessa eniten kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden kallistuminen sekä ajoneuvojen käyttökustannusten ja asuntojen hintojen nousu.
Maaliskuusta huhtikuuhun kuluttajahinnat pysyivät keskimäärin ennallaan, vaikka lentomatkat kallistuivat kausiluonteisesti. Toisaalta muun muassa puhelumaksut halpenivat.
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan EMU-maiden inflaatio oli huhtikuussa 2,0 prosenttia. Maaliskuussa se oli 1,7 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli huhtikuussa -0,4 prosenttia.      

Lähde:  Talouselämä