Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: BKT & hyvinvointi

Janne Rimpiläinen on tiistai 5. huhtikuu 2005 at 18:14 +0200 wrote:
Onko kansantuote tae hyvinvoinnista?  Euroopan maiden ja erityisesti pohjoismaiden sosiaalinen kehitys on kymmenillä indikaattoreilla korkeampi kuin Yhdysvaltojen, jonka BKT on Norjaa lukuunottamatta huomattavsti suurempi. Euroopan maiden tuloerot ja lapsikuolleisuus ovat huomattavsti pienemmät, kun taas elianajanodote on korkeampi. Yhdysvallat käyttää silti eniten rahaa asukasta kohti (4,887 USD) terveydenhoitoon sekä absoluuttisesti että suhteessa kansantuotteeseen. Esimerkiksi Kanada käyttää vain 2,163 USD asukasta kohti mutta kanadalaiset elävät vuosia pitempään kuin etelänaapurinsa.

Kansantuote mittaa käsitykseni mukaan vain tuottavuutta. Se on siis sitä kakun tekemistä. Kakun jakaminen on eri juttu. Jos kakku jaetaan vain sen tuottajille, voidaan investoida lisää tuotannontekijöihin ja ehkä vielä lisätä kansantuotetta. Hyöty jää yritysten omistajille.

Kun kansantuotteen kakkua jaetaan myös heikompiosaisille, suurempi osa kansasta hyötyy. Hyvinvointi on silloin laajempaa. Voitontavoitteluun ja pääoman kasvattamiseen yksipuolisesti panostettaessa ajatellaan usein lyhytaikaisesti. Puhutaan kvartaalitaloudesta tai ehkä yhden vuoden voiton maksimoinnista. Esimerkiksi laajojen kansalaisjoukkojen koulutukseen ja kulttuuriin panostaminen on monivuotista henkisen pääoman investointia. Sen hyöty ei näy osakekursseissa, vaan laajassa hyvinvoinnissa.

Joku kansantaloutta paremmin ymmärtävä voisi kertoa näistä asiantuntevammin.

Jukka Kivi