Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kunnilla oltava oikeus päättää kaupunkili

Strasbourg, 13.11.2001

Kunnilla oltava oikeus päättää kaupunkiliikenteestä

- Kuntien on voitava itse määritellä, halutaanko kaupunkiliikenne kilpailuttaa vai toteuttaa omana toimintana, vaati Euroopan parlamentin jäsen Riitta Myller (sd) tiistaina Stasbourgissa.

Parlamentin esittelijä, hollantilainen Erik Meijer, korjaa parlamentin käsittelyssä olevaa komission ehdotusta niin, että yksinomaisesta kilpailuttamisvelvoitteesta luovuttaisiin.
-Tämä on oikea linja. Kilpailuttaminen on hyvä renki, mutta huono isäntä. On aina tapauskohtaisesti pohdittava, onko kilpailuttaminen oikea keino lisätä kustannustehokkuutta sekä tehostaa ja parantaa palveluja, Myller totesi. Tampereen kaupunki ja liikennelaitoksen työntekijät ovat Suomessa voimakkaasti kampanjoineet kunnallisen liikennelaitoksen ja kunnallisen päätösvallan säilyttämisen puolesta. - Tämä näyttää nyt parlamentin käsittelyn jälkeen toteutuvan, iloitsi Myller.

Julkisen liikenteen kilpailuttamista koskevassa asetusehdotuksessa on toinenkin suomalaisia huolestuttava asia. -Haluamme turvata Suomen olosuhteisiin kehitellyn liikennelupajärjestelmän säilymisen pitkän matkan linjaliikenteessä. Tällä turvattaisiin alueellisten linja-autoyritysten toimintaedellytykset, sanoi Myller.
-Yhteiskunnan on luotava edellytykset kannattavan joukkoliikenteen toteuttamiselle, mutta yritysten on huolehdittava myös vähemmän kannattavien reittien hoidosta, Myller vaati.

Lisätietoja: Riitta Myller, 040 - 504 8303