Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Suomen kuudes ydinvoimala

Tapani Sihvo writes:
Miksiköhän se Tarja vastusti kuudetta voimalaa? Taisi olla muitakin vastustajia.
Sitä on kyllä vaikea tietää. En ole lukenut kyseistä australialaislehteä. Omakin kokemukseni on, että toimittajat eivät aina kirjoita niin kuin haastateltava on sanonut tai tarkoittanut. Entäpä, jos maailman suurimman ydinpolttoaineen tuottajamaan päämies on tarjonnut presidentille lisää polttoainetta ja asiakasmaan edustaja on toppuutellut? Saisi presidentti esittää energiapoliittisia ajatuksiaan Suomessakin.

Ehkäpä se ympäristöystävällisyys on kuitenkin kyseenalaista. Onko jäteongelmat jo turvallisesti ratkaistu, ei tietääkseni, lienevät vielä väliaikaisvarastoissa.
Ei niitä käsittääkseni Olkiluodosta ole vielä viety mihinkään, eikä todennäköisesti koskaan tulla viemäänkään. Vuoteen 2009 mennessä Posiva esittää viranomaisten arvioitavaksi ensimmäisen yleiskuvauksen aineistosta, jonka perusteella loppusijoituksen rakentamislupaa haetaan Olkiluodon kallioon.

Ehkäpä tuollainen tuulivoimala olisi kuitenkin edullisempi ratkaisu, en tiedä niiden tehoja, eli montako tarvittaisiin vastaamaan yhtä ydinvoimalaa, mutta Suomi on niin harvaanasuttu maa, jotta varmasti löytyisi paikkoja joihin voitaisiin pystyttää  vaikkapa sata tuulimyllyä ilman meluhaittaa. Olettaisin, että sadan tuulivoimalan hinnallakaan ei saataisi vielä yhtä ydinvoimalaa.
Tuulivoimalla ei voida tuottaa perusvoimaa, joten se painii pienempien yksiköiden sarjassa. Tuulivoima on nykyään poliittisesti merkittävä, sillä sen toimintaperiaate on helppo ymmärtää, ja sitä on helppo kannattaa. Tuulivoiman osuus on Suomessa noin 0.1 % sähköntuotannosta.

Jukka