Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(7): Neuvotteluja pakkolain sijaan

Mauno Strandén kirjoittaa:
Miksihän ei aiemmat hallitukset havainneet alipalkkausta, vaikka oli rahaministerinä melkoinen ay johtaja.

Mauno lue uudelleen ensimmäinen kirjoitukseni yllä olevalla otsikolla!

Aimmat hallitukset ovat havainneet po alipalkkauksen. Tästä Veikko Simpanen edellä kirjoittaa hyvin asiantuntevasti. Edellisellä hallituksella oli erityinen muutaman vuoden ohjelma naisalojen palkkakuopan täyttämiseksi. Tähän käytetty summa viime sopimuskaudella oli yli kaksikertaa suurempi kuin Kataisen ja kumppanien historiallisen suureksi väittämä 150 milj euroa.

Kokoomuksen uuskieli on valheen pukemista iskeviin väitteisiin. Em historiallisen 150 milj.e ohella muistamme "vastakkain asettelun aika on ohi" , "tempputyöllistäminen" "uusi työväenpuolue" ja mitä kaikkia niitä onkaan.

Mauno Stranden pyydän Sinua ystävällisesti lukemaan uudelleen yllä olevalla otsikolla kirjoittamani ensimmäisen viestin. Toivon, että otat kantaa siinä esitettyihin asioihin. Olen todella huolestunut siitä, mihin yhteiskunnalliseen kataistroofiin Kataisen itsepäisyys uhkaa maan terveydenhoidon viedä.

Kirjoitukseni ydin on hoitaa kokoomuksen lupausten synnyttämä hoitoalan kriisi asiallisesti kaikkien suurten puolueiden yhteistyöllä kenenkään irtopisteitä saamatta. Nyt ei pidä syytellä menneitä aikoja, vaan kohdistettava kaikki ponnistelut akuutin uhkan poistamiseen.

Ehdotukseni on, että hallitus lupaa lisää rahaa kuntatyönantajille neuvottelutuloksen saamiseksi. Uskon, että lisäämällä hallituksen jo lupaamaa sumaa 150 milj e esim 325 miljoonaan ja lisäksi laatimalla muutaman vuoden ohjelma naisalojen palkkakuoppien tasoittamiseksi sopimus syntyy Tehyn kanssa. Vielä, jos on jo luvattu 150 miksi ei voi luvata enemmän kun eduskunnassa on samaan aikaan lisäbudejetissa pari miljardia euroa tämän vuoden tuloarvion ylittävät lisätulot?

Korostan  vielä, pakkolaki estää asialliset neuvottelut. Pakkolaki ei myöskään mitenkään turvaa potilasturvallisuutta, koska lain avulla henkilöstöä ei saada tarpeen mukaisesti töihin. Esillä olevan pakkolain keinot eivät tehoa kun perustuslaki estää hallitus/työnantajarintamaa ajamasta läpi tehokasta pakkolakia.

Potilasturvallisuus voidaan taata vain Tehyn palkkakiistan aidolla neuvotteluratkaisulla.
Kaikkien puolueiden tulee varautua terveydenhoitoalan kansallisen hätätilan hoitamiseen tarvittaessa ministereitä vaihtamalla. Todellinen uhka on selvästi pahenemassa.

Suomi on ollut tähän saakka tunnettu sopimusyhteiskunta. Älkäämme anneta kokoomuksen kokemattomien ministereiden tuhota yhteiskuntamme kivijalkaa.

Mauno ja kaikki muut lukijat! Toivon, että muistatte tämän vetoomuksen jos asiat johtavat potilasturvattomuuteen. Vielä on aikaa neuvotella.
Kaikella ystävyydellä neuvottelujen puolesta Jarkko Rahkonen