Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

EU:n maataloustuet irti tuotannosta?

Euroopan Unionista kuuluu kummia. Unionin talouden kannalta suurimmalla sektorilla eli maataloudessa aiotaan muuttaa maataloutuen perusteita periaatteellisesti radikaalisti. Nykyisin tukien määrä perustuu tuotannon määrään, mutta muitakin tukiperusteita on monenlaisia. Jatkossa esitetään, että tuen määrä olisi tuotannon määrästä riippumaton!

Suomessa maataloustuottajien MTK sekä maa- ja metsätalousministeriö vastustavat esitystä lujasti. Elintarviketeollisuuden johtaja ja entinen maatalousministeri Kalevi Hemilä pitää esitystä hyvänä.

Ainakin allekirjoittaneella on asiasta liian vähän tietoa, jotta kuviot ymmärtäisi. Esityksen eräänä perusteena on, että tuotantomääriin sidottu tuki johtaa laajaan ylituotantoon. Luulisi, että sitä voitaisiin säädellä sopivalla algoritmilla. Eräs peruste on kuulemma se, että uudet hakijamaat aiheuttaisivat hurjan suuren tukikuorman. Jos tukea annetaan kolmen viimeisen vuoden tuen mukaisesti, heille ei tukea silloin heruisi. Mutta eihän tämä noinkaan voi olla. Jos tila saa tukea aimman mukaisesti vaikka tekemättä mitään, niin kuinka kauan tuki voi jatkua. Nyt olisi kovin toivottavaa, että joku asiaa ymmärtävä valistaisi meitä.

Jukka