Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Kumma ruistähkä - Konstigt rågax

Marianne Nygård kirjoittaa:
Tällainen ruistähkä löytyi kasvamasta pihalta. Tietääkö kukaan mikä siinä on?
Ett sådant här rågax växte på gårdsplanen. Vet någon vad det är?

Mustat epämuodostuneet jyvät ovat sienitaudin aiheuttamia rukiin torajyviä.  Torajyväisyys on ollut vähenemään päin uusien lajikkeiden myötä mutta toisinaan (kasvukauden sääoloista riippuen) niitä näkee kyllä vieläkin melko yleisesti.

Torajyvien myrkyllisyys vaihtelee sienikannasta riippuen mutta niihin kannattaa aina suhtautua niin kuin ne olisivat myrkyllisiä. Nimittäin torajyvät ovat aikanaan aiheuttaneet paljon jopa kuolemantapauksia ja joskus tänäkin päivänä vielä ruokamyrkytyksiä. Suomessa lääketeollisuus käytti torajyviä tuotantonsa raaka-aineena muistaakseni vielä 1900-luvulla, jolloin torajyviä suoranaisesti siis pyrittiinkiin kasvattamaan.

Torajyvien määrälle on olemassa tarkat kriteerit ainakin sertifioidun siemenen tuotannossa. Viljan jauhatuksessa (seulonnan jälkeenkin läpipäässeet) torajyvät rikkoutuvat ja mahdolliset haitalliset aineet laimenevat mutta jos ostaa sellaisen leivän, jossa on käytetty myös kokonaisia jyviä niin silloin tilanne torajyvän kohdalla on hieman toisenlainen. Nimittäin jos sattuu syömään kokonaisen torajyvän tai useammankin kerralla niin silloin voi olla lääkärikäynti edessä.

Torajyvien aiheuttama sieni elää myös peltojen piennarkasveissa ja se voi levitä niistä itse peltokasveihin. Torajyviä vastaan ei ole tarjolla kemiallista torjuntaa, joten siinä suhteessa luomu ja tavanomaiset viljelijät ovat samassa asemassa.  Oikea lajikevalinta ja huolellinen viljelytekniikka ovat avainasemassa torajyvien vastaisessa taistelussa. Muistan n. viiden vuoden takaa yhden rukiin koeruudun, jossa lähes kaikki tietyn ruislajikkeen tähkät olivat Mariannen lähettämien kuvien kaltaisesti torajyvien saastuttamia.

t. Esa Heinonen