Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(5): EU:n maataloustuet irti tuotannost

Tuula Hölttä writes:
Osaako joku kertoa, kuinka pitkäksi aikaa nykyiset varmuusvarastot riittävät? Muistelen, että silloinkin kun meillä puhuttiin "viljavuorista" ja maksettiin peltojen paketoinnista, varastot olisivat todellisuudessa kattaneet kriisitilanteessa vain muutaman kuukauden viljatarpeen.

Muistelet ihan oikein, varmuusvarastot ovat pienet ja niillä pärjätään vain pieni hetki, tosin leipäviljavarastot riittäisivät hieman pidemmäksi ajaksi (vastaa n. vuoden kulutusta).  Tärkeintä ja varmasti vaikeinta poikkeusoloissa onkin se, miten varsinainen tuotanto ja elintarviketeollisuus pystytään pitämään toiminnassa, koska maitoa, vihanneksia ym. ei voida varastoidakaan pitkiksi ajoiksi. Ja kun elintarviketeollisuus ja sen logistiikka on hyvin monimutkainen ja huipputeknologiaan pohjautuva niin jo pelkästään se tuo mukanaan monia elintarvikehuollon varmuuteen liittyviä uhkatekijöitä.

Varsinaiset varmuusvarastot sisältävät
–Leipävilja 400 milj. kg
–Rehuvilja 200 milj. kg
–Siemenvarastot 80 milj. kg

Huoltovarmuussuunnitelmissa varaudutaan siihen, että poikkeusoloissa myös ihmisten ravintotottumusten on muututtava entistä viljatuotepainotteisemmaksi:

Elintarvikkeiden kulutus poikkeusoloissa % normaaliajan kulutuksesta
– Viljatuotteet 130 –140
– Liha 60 –75
– Nestemäiset maitotuotteet 100 –120
– Voi ja juusto 75 –120
– Margariini 120 –180
– Kananmunat 50 –70


t. Esa