Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(7): EU:n maataloustuet irti tuotannost

Tuula Hölttä writes:
Kotimaisen maatalouden tilanne kiinnostaa tällä hetkellä henk.koht. siksikin, että EU on hyväksynyt geenimanipuloidut elintarvikkeet.... Kuinkahan suomalaiset tuottajat mahtavat suhtautua asiaan?

Vaikka (luomu)viljelijä olenkin niin en uskalla sanoa mikä viljelijäväestön enemmistön mielipide asiasta on. Liekö sitä edes kahvipöytägalluppeja tieteellisemmällä tasolla tutkittu. Alan lehdissä kirjoitetaan gmo:sta minun mielestäni pääasiassa positiivisia kannanottoja. Liekö se sitten tarkoituksellista asenteiden muokkausta tai sitten voin olla väärässäkin.

Mutta jos ajatellaan viljelijöiden toimintaympäristöä tänä päivänä Suomessa niin voidaan ehkä päätellä mitä realisitisia vaihtoehtoja viljelijällä on olemassa. Tuotannon tehokkuuden vaatimus on numero 1, tuotannon painopistealueiden seuraavia palkintosijoja ei ole edes jaettu.  Tuotantoyksiköitä pitää kasvattaa, kustannuksia karsia ja Keski-Euroopplaisten kanssa on kilpailtava samoilla tuottajahinnoilla mutta huomattavasti alhaisemmilla satotasoilla.

Jos tällaisessa tilanteessa EU hyväksyy gmo:n niin tavanomaisen suomalaisen viljelijän mielipiteellä ei ole merkitystä. Kelkkaan on hypättävä tai sitten etsittävä itselleen muuta työtä.

Itse olen gmo:ta vastaan. Ihmettelen vain sitä mitä tapahtuu jos/kun minun naapurini alkaa viljellä gmo -lajikkeita pelloillaan ja sen siitepölyt pölisevät ympäriinsä.

t. Esa