Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Maataloustuet julkisiksi

Harhauttavaa riekkumista maataloustuilla
Julkisuus on hyvä asia. Sen vain pitäisi myös maataloustukien kohdalla olla kiihkotonta. Aivan liikaa on riekuttu sillä, miten Walhroos ja Herlin sekä monet muut rikkaat ovat tukia saaneet. Ei se heillekään ansiotta tule. Tuen saamiseksi pitää viljellä siis joko omistaa tai vuokrata maita, joiden perusteella tukea tulee. Tuen kokonaismäärä muuten on noin 2 miljardia euroa ja suurin tuen saaja on Suo Oy, joka on Vapo OY:n tytäryhtiö. Sillekään se ei tule varsinaisesta viljelystä vaan ruokohelpin kasvatuksesta, mutta laillista tulea yhtä kaikki.

Nykytilanne on sellainen, etteivät tuottajahionnat kata kuin osan maatalouden tuotantokustannuksista. Tuki on välttämätön, jotta viljely yleensä kannattaa. Jos henkilö, jolla on muita tuloja ja omaisuutta vaikka kuinka paljon yli oman tarpeen, viljelee maata, ei hän tee mitää väärää. Se ainakaan ei tule kuuloon, että rikkailta kielletteäisiin maanviljely tai laitettaisiin jokin tulo- tai omaisuusraja, jonka jälkeen tukea ei saisi. Kysymyksessä on yhden elinkeinon tulonmuodostuksesta, ei sosiaaliavusta. siihen ei kuulu tuloperusteinen säätely.

On sitten kokonaan toinen juttu, missä määrin maataloustuen alentavat elintarvikkeiden kuluttajahintoja. Siinä välissä ovat teollisuus, leipomot, kauppa ja kuljetukset. Ne taas maksavat veroja, jotka nostavat lopputuotteen hintaa. Onko välikäsien osuus kohtuullinen, on oma messunsa.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että maatalouden tuki pitäisi lopettaa ja korottaa vastaavasti tuottajahintoja. Rahojen kierrättäminen veroina EU:lle ja omat maakohtaiset tuet sen päälle, on täysin miinusmerkkista hommaa jota ei ilman tukia tarvittaisi lainkaan. Tavoittena pitäisi raskaan valvontajärjestelmän purku ja nykyisiä tukia vastaavat verohelpotukset. Elintarvikkeiden hinnat kyllä nousisivat, mutta kokonaisuutena se olisi kuluttajalle nykyistä edullisempaa, kun veroja menisi vastaavasti vähemmän.

No, sitten seuraisi kyllä oma messunsa siitä, miten köyhät joutuvat entistä tiukemmalle, kun ruoka on niin kalllista. Vaan eiköhän sitä varten voitaisi korjata sosiaalitukien perusteita sekä korottaa pienimpiä palkkoja ja eläkkeitä. Varoja ainakin olisi, kun koko entinen maatalouden tukipotti olisi käytettävissä.