Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Lapsilisät

Jukka Kivi kirjoittaa:
Ymmärsin tiedotusvälineistä niin, että nyt on syntynyt kompromissi. Demariministeri olisi halunnut enemmän lapsilisän korotusta ja kepun ministeri enemmän kotihoidontukea.

Lapsilisien taso on tällä hetkellä vielä tasan sama kuin vaalien aikaan. Nyt on syntynyt kahden ministerin ehdotus, että korotetaan 10 eurolla. Se ei tarkoita, että hallitus vie asian eteenpäin, vaikka on aika todennäköistä. Myöskään se ei tarkoita, etteikö vaalikaudella olisi tulossa vielä lisää korotuksia.

Jukka Kivi


Myöskään ei ole varmaa, että edes 10 euroa menee rahakirstun vartijalta läpi!

Mutta se ihmetyttää, että miksi 10 euroa uutisoidaan tuntuvana korotuksena.  Kun tilanne on se, että yhden lapsen aiheuttamien minimikustannusten katsotaan olevan 233 euroa (toimeentulotuen minimi alle 10 v. lapselle), 10 euron korotus 90 euron lapsilisään ei tosiaankaan ole mikään huomattava parannus lapsiperheiden asemaan. Prosentuaalisesti laskien korotus ehkä kuullostaa suurelta, mutta lähtösumma on kovin pieni ja prosenteilla ei saa ruokaa.
Moni meistä perheellisistä on toki huomannut, että lapsilisien korotus on suunnitelmissa vasta 2004 alusta ja kotihoidontuen korotus vasta siitä seuraavana vuonna. Ja tiedämme kokemuksesta, että kun on yksi korotus saatu, niin lisää ei ole tulossa, koska juurihan korotus tehtiin. Ja jos vielä lisää on suunnitteilla johonkin toiseen paikkaan, niin ensimmäistä ei käsitellä uudestaan ennen kuin tulevat suunnitelmat on toteutettu/käsitelty.
Lapsilisän korotus on hyvä juttu. Tosin jos lapsilisiä korotettaisiin kaikissa viidessä lapsilukumäärään perustuvassa portaassa (1,2,3,4,yli 4 lasta), saisivat kaikki Suomen lapset korotuksen, eivätkä vain "ykköslapset". Samat kulut on kaikista lapsista ja suuri hyppäys perheen kuluihin tulee usein silloin kun peheeseen syntyy neljäs lapsi. Tällöin yleensä täytyy vaihtaa sekä asuntoa että autoa suurempaan, ja nämä ovatkin perheen suurimmat menoerät. 3+-tiimin nettisivuilla (http://www.pcuf.fi/~mjs/alku.htm) on laskettu, että yli 3-lapsisen perheen asunnon ja auton ostoon liittyviin veroihin uppoaa enemmän rahaa, kuin meidän perhe esimerkiksi ehtii yhteensä tienata.
Koska tämä lapsilisäasia on nyt tänään uutisaiheena, niin heti on taottava kun rauta on kuuma. Toivon, että kaikki kansanedustajat kuuntelevat ympärillään olevia perheitä ja yrittävät vielä puristaa hiukan paremman tuen perheille, joille kaikki tuki on tarpeen.
Outi