Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Perheiden oikeus

 Vanhemmilla on oikeus hoitaa omia lapsiaan ja lapsella oikeus vanhempiinsa.

        Nykyään maksetaan kotihoidontukea lapsen kolmanteen ikävuoteen asti, sen jälkeen on lapsi toimitettava päivähoitoon ja itse mentävä töihin. Vanhemmille ja lapselle pitäisi antaa vapaus valita. Aikaiset herätykset klo: 05-06, jotka todistetusti rasittavat kehittyvän nuoren hermostoa. Lapsi voi myös tuntea itsensä hylätyksi, ei tiedetä mistä nykyään johtuu nuorten runsaat ongelmat?

        Vanhemmat siis pakotetaan viemään lapsi päivähoitoon ja aika useinkin äiti saa vain pätkätyötä tuntipalkkanaan 6-8 euroa. Kun tästä ”ruhtinaallisesta” palkasta otetaan pois 18-200 euroa päivähoitomaksuja, ruokailukulut ja työmatkakulut on tulos useinkin lähellä nollaa. Mitä jää käteen? Saahan lapsi aikaiset aamuherätykset ja sosiaalista huolenpitoa päivähoidossa. Yhteiskunnalle päivähoito tulee myöskin kalliiksi, sillä maksettu päivähoitomaksu ei riitä kattamaan kuluja. Kunnissa lasketaankin kotihoidontuen olevan edullinen ratkaisu päivähoito ongelmiin. Lasketaan myös paljonko päivähoitomaksua kannattaa maksaa, että useimmat äidit pysyisivät kotona hoitamassa lapsia. Vantaa lisää uskallettiin ”korjata”, sen laskettiin tuovan vain vähän lisää lapsia päivähoitoon. Työttömiä patistetaan ottamaan lapset kotihoitoon, no ei se oikein edistä työnhakua ja kaikkia ei voi velvoittaa olemaan 24 tuntia sidottuna lapseen.

        Mielestäni voisi tarjota porkkanaa, ainaisen kepin sijaan. Annetaan edes työttömyyspäiväraha kokonaan eikä huomioida puolison tuloja, mikäli hoitaa lapsia kotona. Kotiäidin tai isän työ on erittäin arvokasta, paljon arvokkaampaa kuin olla työtön työnhakija. Mikäli myös puoliso on pienituloinen, voisi päivärahaa nostaa 1-15 euroa, eikä tämä vieläkään tulisi päivähoitopaikkaa kalliimmaksi yhteiskunnalle. Lasta saisi hoitaa kotona aina ensimmäiseen luokkaan asti.         Perussuomalaisten Uudenmaan vaalipiirin
Kansanedustajaehdokas 2007
Jyrki Vaskela