Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Alumiiniset keittoastiat

Mikko Luoto writes:
...älkääkä käyttäkö alumiinisia keittoastioita tai retkikeittoastioita, sillä myös alumiini aiheuttaa muistin heikkenemistä ja on mahdollinen dementian kiihdyttäjä. Osta valurautainen paistinpannu, teet vuosikausien investoinnin. Ruostuuhan sekin jos huonosti käy, mutta rauta on luonnontuote ja kehosi tarvihtee sitä:)

+Mikko jonka hellalla synkistelee ruotsalaisinsinöörien paras keksintö heti Volvon jälkeen: Skeppshult, kahvassa oikein lämmönpoistoreiät ja kaikki++

Onko alumiininen keittoastiakin vaarallinen? Alumiini on kevyt ja hyvin lämpöä johtava metalli. Sen pinta hapettuu nopeasti erittäin kovaksi niin, ettei siitä juurikaan irtoa alumiinia sellaisenaan eikä alumiinia sisältäviä oksideja. Tosin hapot reagoivat alumiinin kanssa. Esimerkiksi raparperin sisältämä oksaalihappo ja marjojen sisältämät hapot putsaavat keitettäessä alumiinikattilan tummuneen oksidipinnan. Ainemäärät ovat hyvin vähäiset.

Toisaalta alumiinia on luonnossa joka paikassa kuten kalliossa ja hiekassa hyvin paljon, mutta tosin veteen liukenemattomassa muodossa. Eniten alumiinin vaukutuksista Altzheimer-taudin syntymiseen on käsittääkseni tutkittu sen takia, että joissakin kunnallisissa vesilaitoksissa alumiinisulfaattia lisätään vesilaitoksissa talousveteen sen pH-arvon asettamiseksi sopivaksi.

Jukka