Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Berliinin muurin murtumisesta 20 vuotta

Oli hieno idea antaa Lech Walesan eilen kaataa ensimmäinen osa leikkimielistä, styroksista rakennettua Berliinin muuria. Olen ollut kauan sitä mieltä, että Itä-Euroopan vapauttaneet mullistukset  saivat alkunsa Gdanskin telakalta 70-luvun lopulla. Esitin tämän käsitykseni julkisesti useamman kerran 90-luvulla. -  Ja sitten tuli puolalainen paavi 80-luvun alussa...

Vahvasti katolisesta Puolasta alkanut toivo uudenlaisesta tulevaisuudesta levisi muihin Itä-Euroopan maihin. 80-luvun jälkipuoliskolla Unkari johto salli itä-saksalaisten paeta maansa kautta Tshekkiin, josta nämä jatkoivat länteen. Tshekkien syvällä mielessä uinuneet muistot keväältä -68 heräsivät nyt uuteen eloon. DDR:ssä Leipzigin marssit ja kirkkotilaisuudet kasvoivat vuosikymmenen lopussa pitelemättömiksi maan johdolle. Ja sitten vielä Gorbatshov ja perestroikka N-liitossa...Gorbaa juhlittiin DDR:n 40-vuotisjuhlissa äänekkäästi syksyllä 1989. Kukaan ei kiittänyt Honeckeria, ja DDR:n johtokin alkoi rakoilla.

Olin marraskuussa 1989 työmatkalla Zagrebissa, Kroatian nykyisessä pääkaupungissa. EBU:n tilaisuus päättyi päivälliseen 9.11. Onneksi Esplanade-hotellilla oli valmius ottaa vastaan amerikkalaiset TV-lähetykset satelliitista. En täysin ymmärtänyt DDR:n johtoon kuuluneen miehen TV-puhetta ennen päivällisiä, mutta onneksi päivällinen oli niin lyhyt, että pääsin ajoissa takaisin telkkarin ääreen. Ja näin Berliinin muurin murtumiseen liittyvät tapahtumat suorassa uutislähetyksessä Berliinistä, mikä ei ollut mahdollista useimmissa Euroopan maissa. Kriisi oli kestänyt niin pitkään, että useimmat TV-yhtiöt olivat lähteneet Berliinistä palatakseen sitten, kun ratkaisujen aika tulee. Onneksi jenkeillä oli varaa pysytellä muurin äärellä.
Voi sitä itä-saksalaisten riemua,kun he nyt pääsivät Länsi-Berliiniin, missä monilla oli sukulaisiakin! Tyrannian aika ja Stasin piina oli päättynyt! Tuo yö ei karjalaispojalta unohdu koskaan. Sota-ajan jälkeinen Eurooppa muuttuisi ja myös Baltian maat vapautuisivat vihdoinkin. Ikäänkuin ympyrä oli palautunut alkuperäiseen muotoonsa.

Syksyn 1989 seuranta Suomessa
YLEn Teema-kanava taustoitti syksyn mittaan hienosti 20 vuoden takaista kehitystä monilla ulkomaisilla ohjelmilla. TV 1:n Ulkolinja-ohjelmat, 20 v.takaiset ja uudet ovat viime viikkoina erinomaisesti jatkaneet tätä työtä. Myös FST lähettänyt hienoja ohjelmia aiheesta. Eilen ainakin YLEn ja MTVn raportoivat hyvin juhlallisuuksia Berlinistä.
muistojen herkistämänä.
Erkki Hatakka