News-etiketti
Miksi olutta on parempi juoda pullosta kuin lasista? Koska etiketistä on aina hyvä pitää kiinni.
Johdanto
Tämä on ohje. Ei sääntö. Eikä ohjesääntö. Kirjoitin tämän, jotta verkkoa käyttävät ihmiset tulisivat paremmin toimeen keskenään ilman että heidän täytyisi oppia kaikki kantapään kautta.
Aloittaminen
Älä aloita newsseihin postaamista (kirjoittamista) ennen kuin olet seurannut systeemin toimintaa tarpeeksi pitkään. Paikallisten ryhmien suhteen se tarkoittaa ehkä kuukautta, kansainvälisten suhteen puolta vuotta. Postatessasi ensimmäistä kertaa tee se johonkin testiryhmään, kuten sfnet.test. Erilaiset aloittelijoille-ryhmät eivät ole testaamista varten, poislukien sfnet.aloittelijat.testit.
Ennen kuin kirjoitat jotain, kannattaa lukea mitä ryhmässä on aikaisemmin aiheesta puhuttu. Uudet tulokkaat kysyvät usein asioita, jotka on kaluttu loppuun kauan sitten.
Lukeminen
Uusi käyttäjä törmää yleensä ensimmäiseksi uutisryhmien ja artikkelien valtavaan määrään. Ensimmäiseksi kannattanee todeta, että kaikkea ei missään nimessä ole pakko lukea. Verkkopoliisi ei tule pamputtamaan vaikka jokin artikkeli jäisikin lukematta.
Eräs keino selvitä tulvasta on valita aluksi muutama ryhmä ja seurata niitä, sitten jatkossa voi laajentaa kiinnostusaluetta. Ryhmät kannattaa järjestää siten että kiinnostavimmat tulevat luettaessa ensimmäisenä vastaan, useimpien lukuohjelmistojen kohdalla tämä tehdään editoimalla .newsrc-tiedostoa. Isojen ryhmien seuraamisen voi aloittaa "catchuppaamalla" eli merkitsemällä kaikki artikkelit luetuiksi.
Artikkelia luettaessa kannattaa ensin katsoa otsikko. Useat uutistenlukuohjelmat (Gnus, Nn) tarjoavat mahdollisuuden selata pelkkiä otsikkorivejä ja valita vain kiinnostavat artikkelit. Mikäli aihe ei tunnu kiinnostavalta, voi koko sarjan yleensä tappaa k-näppäimellä.
Kirjoittamisen perusteet
Never say more than is necessary - - Richard Brinsley Sheridan
Todennäköisesti et kirjoita newsseihin vain sormiesi lämmittelemiseksi vaan haluat välittää jonkin viestin muille ihmisille. Tässä yritän kertoa miten saat viestisi perille paremmin.
Perusteet
Käytä lyhyitä lauseita ja kappaleita. Hyvä kappaleen pituus on viidestä kymmeneen riviä, lyhyempiäkin saa olla. Erota kappaleet ylimääräisellä rivinvaihdolla toisistaan.
Kirjoita vasen reuna suorana ja ilman sisennystä, oikea vapaana. Tasattu oikea reuna ainoastaan vaikeuttaa lukemista.
Älä kirjoita liian pitkiä rivejä. Sopiva rivinpituus on jossain 65:n ja 71:n välillä. Varmista että rivit päättyvät rivinvaihtoon. (Tämä koskee etenkin tekstinkäsittelyohjelmiin tottuneita.) Useimmissa editoreissa on jonkinlainen wrap-moodi, jolloin rivinvaihto tulee automaatti-sesti. Käytä sitä.
Riviä ei kannata aloittaa 'from' -sanalla eikä pisteellä (.), ne muuttuvat usein matkalla muotoon '>from' ja '..'
Tekstin tehostaminen
Korostuskeinoja on käytettävissä aika vähän. Päätteenohjauskoodit eivät selviä newssien läpi. Onneksi. Usein käytetään _alleviivausta_, joskus näkee *vahvennettua* tekstiä. Toisinaan ihmiset HUUTAVAT. _Alleviivaus_ on näistä suositeltavin. *Vahvennus* sekoittuu usein korvausmerkkeihin (tiedäthän, *.foo). HUUTAMISTA on erittäin paha lukea ja sitä ei kannata käyttää paria sanaa pitempään. Sitä paitsi se koskee korviin.
Hymiö
Sarkasmi on vaativa tyylilaji. Mikäli et hallitse sitä, voi yrityksesi olla huvittava tai sarkastinen muuttua kirjoitettuna veriseksi loukkaukseksi. Kun äänenpaino ja ilmeet eivät ole tukemassa lausetta, sen merkitys muuttuu helposti.
Tämän vahingon pystyt estämään käyttämällä hymiötä oikeassa paikassa. Perusmalleja ovat :-), :) ja ;-). Variaatioita on loputtomasti. Lisäksi on surullinen hymiö :-(. (Jos et näe kuvia, kallista päätäsi vasemmalle 90 astetta.) Älä tunge hymiöitä jokaisen lauseen perään, kevennä vain pahimpia herjoja.
Lainaus
Artikkeliin vastatessasi voit lainata edellisen artikkelin tekstiä omassa artikkelissasi. Lainattu teksti erottuu kirjoittamastasi siitä että rivin alussa on >-merkki tai se on sisennetty yhden tabulaattorin verran. (Tämän takia kannattaa kirjoittaa alle 71 merkin rivejä ja olla sisentämättä vasenta reunaa). Moneen kertaan lainattu teksti erottuu monesta perättäisestä >-merkistä.
Lainaa vanhaa tekstiä aina mahdollisimman vähän, mieluiten ei ollenkaan. Lukijasi on saattanut lukea edellisen artikkelin juuri ennen omaasi tai sitten viikkoa aikaisemmin. Artikkelisi tulisi pystyä kertomaan molemmissa tapauksissa mistä on kyse. Yleensä kohtuullinen lainaus on edellisen kirjoittajan nimi ja muutama ydinrivi jotka paljastavat mistä on kyse. Tai kirjota omin sanoin lyhennelmän artikkelista johon vastaat.
Kokonaisen artikkelin lainaaminen riviäkään poistamatta on äärimmäisen epäkohteliasta, älä tee niin. Useimmat järjestelmät rajoittavat lainatun tekstin määrän puoleen artikkelin pituudesta. Tämä siksi että jos sinulla ei ole enempää omaa sanomista, niin olisi parempi että pitäisit turpasi tukossa.
Pitkät artikkelit, joissa käydään jonkun toisen kirjoittajan juttua läpi rivi riviltä ja vastataan jokaiseen riviin erikseen, ovat varsin tylsiä, eikä niitä yleensä juuri kukaan luekaan.
Käytettävä kieli
Sfnet ja finet-ryhmissä käytetään pääsääntöisesti suomea. Kansainvälisissä ryhmissä yleensä englantia. Poikkeuksena saksankielinen de.*, ruotsinkielinen swnet.*, ranskankielinen fr.* jne. -distribuutiot.
Älä käytä suomea tai ruotsia kansainvälisissä ryhmissä ilman hyvää syytä.
Vältä ammattisanastoa yleisessä keskustelussa. Jos keskustelu edellyttää erikoistermejä, käytä niitä. Muista että usein ryhmää lukee myös joukko alaa tuntemattomia mutta kiinnostuneita ihmisiä, jotka arvostaisivat termien selitystä.
Signature
Signature eli allekirjoitus on se muutaman rivin mittainen pätkä artikkelin lopussa, jossa on kirjoittajan nimi ja mahdollisesti muita oleellisia tietoja.
Signature tehdään luomalla kotihakemistoon .signature-niminen tiedosto, jonka pituus ei ylitä neljää riviä, mukaanlukien tyhjät rivit. Tämä rajoitus on ehdottoman järkevä, ja siitä on turha urputtaa. Et sinä ole niin tärkeä että joku haluaisi tietää sinusta sen enempää. :)
Jos .signaturea käyttää, siinä kannattaa olla oma nimi, oman organisaation ulkopuolella menevissä viesteissä organisaation nimi ja kansainvälisissä yhteyksissä maa. Enempää ei tarvitse olla. Sähköpostiosoite näkyy miltei aina viestin otsikkotiedoista.
Tekijänoikeus
Nykyään useimmat länsimaat ovat sitoutuneet Bernin konventioon, jonka mukaan kirjoittajalla on automaattisesti oikeus työhönsä, edellyttäen että se on riittävän omaperäinen. Mitään "Copyright"-merkintöjä ei tarvita.
Tekijänoikeuksien suojaaman työn, esimerkiksi lehtiartikkelin, postaaminen newsseihin on pääsääntöisesti laitonta. Otteita saa kyllä julkaista.
Tavoite
Kun jutussasi on vain välttämättömin asia lainattuja ja loppu on tiukkaa, selkeästi esitettyä asiaa, olet oikeilla jäljillä. Muista lyhyet ydinvirkkeet niin menestyt tässä maailmassa.
Keskustelu
News-järjestelmän olennainen osa on ihmisten välinen keskustelu, tietojen ja mielipiteiden vaihto. Sen onnistumiseksi sinun on otettava toiset ihmiset huomioon.
Vastaaminen
Etenkin kansainvälisessä levityksessä käytä newsseissä olleeseen artikkeliin vastaami-seen ennemmin postia kuin suoraan newsseihin postaamista. Newssit leviävät uskomattoman laajalle ja kaikki tarpeeton aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, vaikka se ei yleensä sinulle näykään.
Ja kun ryhdyt vastaamaan, _lue alkuperäinen artikkeli ajatuksella_. Jos kirjoittaja tuntuu sanoneen jotain täysin tyhmää, olet saattanut hyvinkin vain ymmärtää väärin. Kansainvälisissä newsseissä kannattaa odottaa jonkin aikaa ennen kuin vastaa, koska joku on hyvinkin saattanut jo vastata kysymykseen siihen mennessä kuin alkuperäinen artikkeli ehtii meille.
Followupista flameksi
Edelliseen artikkeliin viittaavaa artikkelia kutsutaan followupiksi. Followupin tunnistaa mm. siitä että subject-rivi alkaa (yleensä) tekstillä "Re:". Tulista followupia kutsutaan flameksi. Flamet ovat yleensä hyökkääviä ja päällekäyviä.
Flame ei yleensä saavuta sitä tarkoitusta mikä sillä näennäisesti on, eli alkuperäisen artikkelin kirjoittajan valistaminen. Fiksut lukijat ymmärtävät että kyse on pikemminkin liekittäjän halusta osoittaa omaa näppäryyttään toisen kustannuksella.
Flamet eivät kuulu rakentavaan keskusteluun.
Liekehtivän flamen kirjoittamisen voi usein välttää sillä että odottaa päivän tai vaikkapa vain tunnin ennen kuin kirjoittaa vastineensa. Ja lukee artikkelin uudelleen ajatuksella ennen kuin vastaa. Vähentää huomattavasti julkista kasvojen menettämisen riskiä.
Muista: tuleva työnantajasi saattaa lukea newssejä. Tai tuleva aviopuolisosi.
Sähköpostin lainaaminen newsseissä
Sähköposti on henkilökohtaista. Sen lainaaminen julkisesti on epäkohteliasta ja tilanteesta riippuen jopa tekijänoikeuslakien vastaista. Vastauksen johonkin tekniseen kysymykseen voi yleensä julkaista, mutta silloinkin kannattaa varmistaa lupa kirjoittajalta. Sen sijaan flame-sodan ollessa julistettuna vastustajalta saadun henkilökohtaisen viestin julkaiseminen katsotaan erittäin törkeäksi teoksi.
Älä häiritse muita
Rec.hunting on ryhmä jossa keskustellaan metsästyksestä. Jos olet itse vannoutunut metsästyksen vastustaja, _älä_ mene julistamaan ideaasi rec.huntingissa. Metsästäjillä on oikeus keskustella harrastuksestaan rauhassa. Sillä siisti. Ja metsästäjät pitäkööt turpansa kiinni rec.food.vegetarian-ryhmässä, jolleivat ole kasvissyöjiä.
Maailma on täynnä moralisteja, jotka yrittävät pakottaa muut ihmiset elämään heidän tavallaan. Useimmat heistä eivät ymmärrä moralisoinnillansa vain lisäävänsä vahinkoa. Jos haluat keskustella jonkin asian periaatteellisista oikeutuksista, mieti tarkkaan minne keskustelu sopii ja ota selvää ryhmän tarkoituksesta ensin. Useimmat ihmiset eivät halua keskustella viidettäkymmenettä yhdettätoista kertaa harrastuksensa tai uskontonsa oikeutuksesta.
Väittämät
Perustele. Esitä referenssejä. Jos esität oman mielipiteesi, sano se selkeästi, jos kirjoitat jonkin toisen puhumaa, kerro kenen. Vältä termejä "yleisessä tiedossa" ja "asiantuntijoiden mukaan". Useimmat lukijat ovat älykkäitä ja ymmärtävät että "yleisessä tiedossa" tarkoittaa samaa kuin "uskoakseni".
Jos et ole varma asiastasi, sano se. Jos yleensä edustat jotain tahoa, sano edustatko sitä myös tässä asiassa vai et. Jos olet töissä firmassa, joka valmistaa tai myy hattivatteja, tee se tiettäväksi, jos osallistut keskusteluun hattivateista. Etenkin jos haukut kilpailijan tuotteita.
Pysy asiassa
Älä kirjoita artikkeleita joissa sanot "En ole koskaan kuullut tuosta asiasta mitään aikaisem-min, enkä edes tiedä siitä mitään, mutta kuvittelen..." ja sitten arvailet puuta heinää.
Jos keskustelun kuluessa aihe vaihtuu, muuta myös otsikko. Jos otsikkorivillä lukee hyperventilaattorit ja keskustelu käsitteleekin separaattoreita, ei keskustelu luultavasti tavoita niitä ihmisiä, joita se kiinnostaisi.
Keskeytä, peruuta
Joku on postannut artikkelin joka loukkaa tunteitasi ja saa sinut näkemään punaista. Aloitat vastauksen, toteat että sinulla ei oikeastaan ole juuri mitään varsinaista sanomista, mutta tekisi mieli näpäyttää... _Keskeytä_artikkelisi_. Älä lähetä sitä. Vastaa vaikka postilla.
Sähköpostia ei voi peruuttaa. Newssien postauksen voi. Useimmissa ohjelmissa se tapahtuu painamalla isoa C-kirjainta (Cancel). Käytä tarvittaessa.
Kirjoitusvihreet
Niitä sattuu. Mikäli huomaat oman virheesi, ja se ei ole oleellinen, älä välitä. Jos se on oleellinen, peruuta artikkeli, ja lähetä korjattuna uudestaan. Jos se on jonkun muun virhe, älä puutu asiaan. Tai lähetä postia.
Henkilöt jotka lähettävät kansainvälisiin newsseihin huomautuksen jonkun toisen tekemästä kirjoitusvirheestä, tekevät kaikille lukijoille kerralla selväksi älykkyysosa-määränsä ja kengännumeronsa välisen korrelaation.
Henkilökohtaiset viestit ja muut kyselyt
Jos et saa postia menemään jonnekin, älä postaa kansainvälisiin newsseihin. Kysy ylläpidolta, soita puhelimella, kirjoita paperikirje jne. Se tulee huomattavasti halvemmaksi kuin newsseihin postaaminen. Sama koskee kysymyksiä jonkin henkilön olinpaikasta tai yhteyksistä tiettyyn paikkaan. Jos haluat tietää onko Umba-Umba-saarten teknillinen
Ryhmät
Kaikkea pitää kokeilla kerran, paitsi kansantanhuja ja sukurutsausta. - Sir Thomas Beecham
Newsjärjestelmä on jäsennetty ryhmiin. Jokaisella ryhmällä on nimi ja muutaman rivin mittainen kuvaus, joka määrittää mihin käyttöön ryhmä on tarkoitettu. Kansainvälisissä ryhmissä tiedot julkaistaan säännöllisesti ryhmässä news.announce.newusers. Kotimaisten ryhmien lista ja kuvaukset vastaavasti ryhmässä sfnet.ryhmat+listat. Alt-ryhmistä ei vastaavia tietoja yleensä ole. Kohtuullisen kuvan ryhmän tarkoituksesta saa myöskin seuraamalla sitä jonkin aikaa.
Valitse ryhmä oikein
Oikean ryhmän valinta on tärkeää. Kannattaa miettiä muutama minuutti mihin ryhmään asia kuuluu. Väärästä ryhmästä saa vain valituksia.
Mahdollisen töppäyksen vakavuus riippuu ryhmän laajuudesta. Töppäys paikallisessa ryhmässä (hut.*, lut.*, tut.* jne. tai TKY:n Otaxissa) ei yleensä paina paljoakaan. Sfnet-ryhmät leviävät jo laajemmalle. Isoissa, kansainvälisissä newsseissä ei kannata töppäillä, vaikka muut ulkomailla niin tekevätkin. Suomalaisilla on toistaiseksi ollut kohtuullisen hyvä maine, älä pilaa sitä.
Cross-posting
Jos asia todellakin ja varmasti on niin tärkeä että se kuuluu useaan ryhmään, älä postaa sitä erikseen joka ryhmään, vaan laitaa ryhmien nimet Newsgroups: -riville pelkällä pilkulla (ei välilyöntiä) erotettuna. Useimmat lukuohjelmat osaavat sitten merkitä artikkelin luetuksi muissa ryhmissä, joten lukijat näkevät sen vain kerran. Ohjaa jatkokeskustelu yhteen ryhmään Followup-To: -kentällä. Ja käytä ristiinlähetystä vain jos asia on todellakin riittävän tärkeä.
Keskustelun siirto
Mikäli olet sitä mieltä että keskustelua käydään väärässä ryhmässä, sen voi siirtää parempaan paikkaan kirjoittamalla artikkelin alkuun "Siirrän keskustelun. fii.faa.foosta pii.paa.poohon." Kirjoita Newsgroups: -riville molempien ryhmien nimet ja Followup-To: -riville pii.paa.poo.
Ryhmien luominen
Uutisryhmän perustaminen Suomen news-alueelle on helppoa, yleensä riittää pyyntö ryhmään sfnet.ryhmat+listat. Jos pyyntö on suunnilleen järkevä ja kiinnostusta tuntuu olevan, ryhmä voidaan perustaa ilman sen kummempia ongelmia.
Kansainvälisten ryhmien perustaminen on paljon moninmutkaisempaa. Se edellyttää puolentoista kuukauden mittaista keskustelu- ja äänestysprosessia. Tarkemmat ohjeet julkaistaan säännöllisesti ryhmässä news.announce.newusers.
Alt-ryhmiä voi perustaa kuka tahansa, mutta niistäkin on kohteliasta keskustella ryhmässä alt.config. Millään taholla ei kuitenkaan ole velvollisuutta välittää niitä eteenpäin ja niiden levinneisyys onkin jonkin verran rajoitetumpi kuin varsinaisten ryhmien.
Uuden ryhmän käynnistyminen
Säännöllisesti kun jokin uusi ryhmä perustetaan, ovat ensimmäiset postaukset kysymyksiä "Miksi kukaan ei postaa tänne?" ja "Mikä ryhmä tämä on?" Edellinen kysymys osoittaa että kysyjä on onneton hätiköijä. Yleensä uuden ryhmän leviäminen kautta verkon kestää muutaman päivän ja keskustelu kyllä käynnistyy sitten omalla ajallaan. Jälkimmäinen että kysyjä ei osaa itse lukea news.newgroups tai sfnet.ryhmat+listat -ryhmästä selvitystä.
Huuhaa
Toisinaan tekee mieli puhua pehmoisia. Sellainen on kuitenkin epäkohteliasta tavallisissa ryhmissä, koska kunnon huuhaan erottaminen vakavasta asiasta on vaikeata. Niinpä on perustettu sfnet.huuhaa ja otaxin huuhaa. Niissä on vakavien asioiden puhuminen kiellettyä.
Tiedostot
News-järjestelmän käyttäjät valuttavat artikkelit usein modeemilla kotikoneelleen. Niinpä he eivät ole kovinkaan innostuneita suurista tiedostoista (yleensä kuvista) artikkelien joukossa. Yleinen käytäntö onkin, että tiedostot rajataan omiin ryhmiinsä. Tiedostoille sopivia ryhmiä ovat sfnet.tiedostot ja alt.binaries-hierarkia. Nykyään tiedoston voi myös tallettaa WWW-palvelimelle ja laittaa osoitteen artikkeliin mukaan.
Kirjoittajat ja lukijat
Newsseihin kirjoittaminen on esittävä taidemuoto. Muista se. Lukijoiden määrä on kymmen- tai satakertainen verrattuna kirjoittajiin. Kun vastaat jonkun kysymykseen kymmenet tai sadat ihmiset joista et ole koskaan kuullutkaan lukevat sen.
|