Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Roskapostin määrä lisääntynyt huolestutta

Roskapostin määrä lisääntynyt huolestuttavasti
11.04.2004, klo 06.50
Roskasähköpostien määrä on lisääntynyt huolestuttavan nopeasti viime syksyn jälkeen, Viestintävirastosta kerrotaan. Roskapostit ovat myös muuttuneet viraston mukaan niin monimutkaisiksi, etteivät nykyiset roskapostisuodattimet kykene poistamaan turhia posteja yhtä tehokkaasti kuin aiemmin.

Roskapostien lähettäjät hämäävät suodatinohjelmia esim. lisäämällä posteihin satunnaisia merkkijonoja.

Vaikka suodatinohjelmiakin kehitetään koko ajan, vaikuttaa siltä, että yhä pienempi osa roskaposteista saadaan poistettua, Viestintävirasto toteaa.

Tietoturva-asiantuntija Arsi Heinonen viestintäviraston CERT-FI-ryhmästä sanoo, että tuntuu siltä, että roskapostin lähettäjät tutkivat nykyään hyvin tarkkaan näitä filttereitä ja pyrkivät sitä kautta keksimään uusia jippoja, Heinonen kertoo.

- Nämä merkkijonot saatetaan lisätä esimerkiksi html-muodossa saapuvan sähköpostin piilokenttiin tai ne voidaan kirjoittaa valkoisella kirjasinvärillä, jolloin ne eivät näy sähköpostin lukijalle, Heinonen kertoo.

Roskapostin levittäjät ovat alkaneet kohdistaa hyökkäyksiä myös organisaatioihin, jotka jakelevat mustia listoja roskapostin levittäjistä. Näiden niin sanottujen palvelunestohyökkäysten tarkoitus on palvelinta kuormittamalla estää mustien listojen jakaminen.

Torjunnasta tulossa merkittävää liiketoimintaa

Myös roskapostin torjuntaan on kehitteillä uusia menetelmiä. Alalle onkin muodostumassa merkittävää liiketoimintaa.

-Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tullut mitään läpimurtotekniikkaa. Tuntuu pikemminkin olevan päinvastoin, että edistykselliselläkin tekniikalla yhä pienempi prosentti roskapostista jää suodattimiin, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan maailmalla on vireillä mielenkiintoisia projekteja, joissa roskapostin torjuntaan käytetään muun muassa neuroverkkoja ja tekoälyä.

- Aina on riski, että jos suodattimia aletaan virittää kovin tiukalle, niin sinne jää myös laillisia viestejä, Heinonen valottaa yhtä alan perusongelmaa.

STT