Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Allekirjoitettavaksi

Tuula Hölttä writes:
Osallistumisesta innostuneille kansalaisadressi EU-kansanäänestyksen puolesta: www.kansanaanestys.fi

Verkkotunnuksen perusteella saattaisi arvella, että sivustolla ajetaan kansanäänestystä eri tilanteisiin. Tuskimpa siellä kansanäänestystä ainakaan vastustetaan.

Toisin päin ajatellen kansanäänestysten tarjoaminen eri tilanteisiin tarkoittaisi, ettei haluta luottaa Suomen perustuslain määrittelemään demokratiaan, jonka mukaan maanlaajuiset asiat ratkaisee vaaleissa valittu eduskunta.

Kansanäänestystä vaativat eri maissa yleensä vähemmistöjen edustajat. Vaaleissa siitä on yleensä katsottu olevat profiloitumisetua.

Nyt on siis perustettu oma kansanäänestys-sivusto. Se on ilmeisesti hyvä ajatus. Se aiheuttaa varmasti myös tervettä pohdiskelua.

Kansalaisadressin kerääminen sähköisesti voi myös olla hyvä idea. Kuitenkin siihen liittyy pahoja tietoturvavaaroja ja se olisi toteutettava hyvin turvallisesti.

Tuolla sivustolla ei löydy mitään tietoa siitä, mihin kaikkeen äänestäjien nimiä voidaan käyttää.  Mikä taho on juridisesti vastuussa rekisteristä? Ovatko keskeiset järjestöt Vasemmistonuoret, Maan Ystävät ym sitoutuneet huolehtimaan tietoturvasta? Onko varmaa, ettei noista sähköisistä tiedoista koota mielipiderekistereitä, joiden perusteella alkaa tulla poliittista mainospostia? Onko mietitty, menevätkö tiedot joidenkin maiden turvaviranomaisten rekistereihin?

Jukka Kivi