Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Bagle.AS päätti matojen hiljaiselon

Bagle.AS keskeytti sähköpostimatojen pitkän hiljaisen kauden vauhdikkaalla leviämisellään. Madosta lähetetty varoitus oli tietoturvayhtiö Secunian ensimmäinen koko syyskuussa.

Useita virustorjuntayhtiöitä seuraava Secunia luokitteli uuden Bagle-version koosteessaan keskitason uhkaksi. F-Secure antoi niin ikään tiistaina ensimmäisen Radar 2 -hälytyksen koko syyskuun aikana. Yhtiö kertoo saaneensa runsaasti havaintoja madosta.

Bagle.AS saapuu sähköpostiviestissä, jonka otsikkona on "Re:", "Re: Hello", "Re: Thank you!", "Re: Thanks :)" tai "Re: Hi". Liitetiedosto on nimeltään price tai joke.

Mato asentaa saastuttaamilleen tietokoneille Mitglieder-takaoven, joka kuuntelee tcp-porttia 81 ja yhtä udp-porttia. Bagle leviää myös vertaisverkko-ohjelmien avulla.

Virustorjuntayhtiöiden nimeämiskäytäntö Bagle-muunnelmien kohdalla on ollut epätahdissa jo pitkään. Uusimman version tunniste on torjujasta riippuen AS, AR, AZ tai AM.

Bagle.AS-mato oli keskiviikkona noussut F-Securen virustilastossa kolmanneksi kahdeksan prosentin osuudella havainnoista. Madon edellä olivat edelleen vanhat riesat Netsky.P sekä Suomea taitava "e-postikorti" eli Zafi.B.


T:Christian