Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Puolella suomalaistalouksista digikamera tai kamerakännykkä

Puolella suomalaistalouksista digikamera tai kamerakännykkä
Suomen kahdesta miljoonasta kotitaloudesta noin puolet omistaa ainakin yhden digitaalikameran tai kamerapuhelimen, kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi Kotek kertoi torstaina.

Digitaalikameroilla otetaan kuvia noin kymmenen kertaa enemmän kuin aiemmin perinteisillä filmikameroilla. Kuitenkin valokuvatulosteiden määrä on ollut laskussa jo useamman vuoden ajan, vaikka viime vuonna tehdyn eurooppalaisen kyselyn mukaan jopa 62 prosenttia kuluttajista haluaa katsoa myös digikuvia mieluummin paperitulosteesta kuin kuvaruudulta.

Kotekin mukaan eräs syy tähän kehitykseen on ollut siinä, että yhä useampi kuluttaja suosii kotitulostinta valokuvatulosteiden sijaan.

Kotitulostimia on kolmea eri tyyppiä: laser-, mustesuihku- ja sublimaatiotulostimia. Vielä muutama vuosi sitten tulostimien laatu ja säilyvyys eivät yltäneet lähellekään valokuvatulosteiden tasoa. Viime aikoina etenkin sekä mustesuihku- että sublimaatiotulosteiden laatu ja kestävyys on parantunut huimasti. Oikein tulostettuina ja ennen kaikkea oikein säilytettyinä sekä perinteiset valokuvat että mustesuihku- ja sublimaatiotulosteet säilyvät jopa yli sata vuotta.

Niin perinteisten valokuvien kuin valokuvatulosteidenkin säilyvyys voidaan kuitenkin taata vain sellaisille tulosteille, joissa on oikea väri ja paperi-yhdistelmä ja jotka on säilytetty oikeissa olosuhteissa.

Kotek on koonnut verkkosivuilleen osoitteeseen www.kotek.fi ohjeistuksen siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun on ostamassa uutta kuvatulostinta.

Lähde: Tietoyhteiskunta.fi