Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Voimakas talvimyrsky lähestyy Suomea

Voimakas talvimyrsky lähestyy Suomea
Julkaistu 08.01.2005, klo 08.01

Ilmatieteen laitos ennustaa lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi myrskyä eteläisille ja lounaisille merialueille.
Pohjois-Itämerellä tuuli voi puhaltaa monin paikoin yli 30 m/s. Lisäksi tuuli on vaarallisen voimakasta maan eteläosan maa-alueilla.
Ilmatieteen laitokselta todetaan, että voimakas tuuli voi kaataa puita ja irrottaa kattopeltejä. Maan keskiosassa sekä Oulun läänissä lumi- ja räntäsade vaikeuttavat huomattavasti tieliikennettä.

Varoitus aallokosta ja vedenkorkeudesta
Myös aallon- ja vedenkorkeus uhkaa nousta merellä ennätyslukemiin, jos sääennusteet osuvat oikeaan.
Merentutkimuslaitos ennustaa pohjoiselle Itämerelle yli 9 metrin merkitsevää aallonkorkeutta, mikä voi olla vaarallisen korkeata pienemmille laivoille. Suomenlahdella aallokko voi kohota yli 5 metrin, ja tulvan vaara on Suomenlahdella monin paikoin olemassa.
Pohjoisella Itämerellä korkeimmat yksittäiset aallot saattavat kohota jopa 16-17 metriä korkeiksi, Merentutkimuslaitokselta varoitetaan. Matkustajalautta Estonian uppoamisen aikana merkitsevä aallonkorkeus oli 4,2 metriä.
Ennusteen mukaan myös vedenkorkeus nousee Suomenlahdella ennätyskorkeuteen.
Helsingissä huippuarvoksi ennustetaan yli 120 cm, ja jopa 150 cm näyttää mahdolliselta. Todennäköinen huippuarvo on 140 cm, joka ylittää tähänastisen ennätyksen 136 cm. Tuolloin merivesi nousi Helsingissä Kauppatorille.
Myös muualla Suomenlahden rannikolla tulvat ovat mahdollisia. Merivesi nousee suhteellisesti enemmän itään päin mentäessä länsituulien takia.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan myrskyn tuomat sateet saattavat aiheuttaa tulvia etelärannikon ja Lounais-Suomen joissa. Myös järvien vedenkorkeudet nousevat edelleen Etelä-Suomessa. Joissa vedenpinnan nousu voi olla noin metrin luokkaa ja järvissä noin 20 senttiä nykytasosta.

Viranomaiset varautuvat
Viranomaiset ovat varautuneet siihen, että lauantai-illalla maahan iskee normaalia voimakkaampi myrsky. Sisäministeriö kertoo varmistaneensa, että myrskystä varoittaminen ja tiedon kulku toimivat kaikille tahoille mahdollisimman hyvin.
Tieto ennustetusta myrskystä on mennyt mm. rannikon hätäkeskuksille, merivartiostolle ja merenkulkulaitokselle. Merivartiostossa onkin nostettu toimintavalmiutta myrskyn vuoksi.
Viranomaisten varautumista on helpottanut se, että pari viikkoa sitten eteläistä Suomea riepotellut Rafael-myrsky sai pelastusjärjestelmät hyvään vireystilaan.
Suomeen nyt saapuva myrsky saattaa olla myös Rafael-myrskyn luokkaa. Myrskyrajan arvioidaan ylittyvän nyt selvästi, sillä raja on 21 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpalvelusta kerrotaan, että tuulen nopeus voi puuskissa yltää lähes 30 metriin sekunnissa.
Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun myrskyt ovat usein voimakkaita. Pitkän ajan tilastoissa tammikuun myrskyistä on ollut voimakkaita melkein kolmannes. Myrsky on voimakasta, kun keskituulen nopeus on vähintään 24 m/s.
Joulun alla riehunut Rafael-myrsky aiheutti laajalti vahinkoja kaatuneiden puiden katkottua sähkölinjoja.

Varustamot seuraavat tilannetta
Varustamoissa ei perjantaina ollut vielä tehty erityispäätöksiä viikonlopun liikennöinnistä. Laivojen kapteenien kerrotaan arvioivan matkaanlähdön tapauskohtaisesti.
Tallinkilla tilannetta seurataan tarkasti, mutta toistaiseksi ei ole päätetty jättää laivoja kokonaan satamiin. Tallink varautuu kuitenkin siihen, että myrskystä koituu myöhästymisiä. Viking Linelta arvioidaan, että myrskyt eivät juurikaan vaikuta isompien laivojen lähtöihin ja aikatauluihin. Pienemmät alukset saattavat sen sijaan myöhästellä.
Silja Linen mukaan Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivät nopeat alukset saattavat olla liikennöimättä myrskyn takia. Pienet laivat ja katamaraanit jäävät satamaan, jos merkitsevä aallonkorkeus on kolme metriä tai enemmän.
Suomen ja Ruotsin välisten matkustaja-alusten liikennöintiin myrskyn ei uskota Silja Linella kovin paljon vaikuttavan. Muutoksia saattaa tulla lähinnä siihen, pääseekö alus käymään Maarianhaminan satamassa.

YLE24, STT