Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: EU:n maataloustuet irti tuotannosta?

Jukka Kivi writes:
Euroopan Unionista kuuluu kummia. Unionin talouden kannalta suurimmalla sektorilla eli maataloudessa aiotaan muuttaa maataloutuen perusteita periaatteellisesti radikaalisti. Nykyisin tukien määrä perustuu tuotannon määrään, mutta muitakin tukiperusteita on monenlaisia. Jatkossa esitetään, että tuen määrä olisi tuotannon määrästä riippumaton!

EU:n alueella maataloustuotteista on ylituotantoa, 20 % tiloista saa 80 % EU:n tuista ja massatuotanto kukoistaa . Vakavat eläinsairaudet ovat riesana ja elintarvikeskandaaleja syntyy melkein säännöllisin väliajoin, eli varmasti maatalouspolitiikan uudistamispaineita on olemassa. Tässä mielessä uudistukset ovatkin tervetulleita.

Suomessa maataloustuottajien MTK sekä maa- ja metsätalousministeriö vastustavat esitystä lujasti.

Suomessa tilanne on tosiaan sikäli erikoinen, että luonnonoloista johtuen satotasot ovat alhaiset verrattuna muihin EU-maihin ja siksi sadon arvo on jo tällä hetkellä kutakuinkin sama kuin sen tuottamisen muuttuvat kustannukset. Jos en nyt pahasti muista pieleen niin MTT:n mukaan uudessa EU:n kaavailemassa tilanteessa vain joka kymmenennellä tilalla sadon arvo riittäisi kattamaan sen tuottamisesta aiheutuvat muuttuvat kustannukset! Mitä tapahtuu niillä yhdeksällä tilalla kymmenestä?

Rationaalisesti käyttäytyvä ihminen ei heitä rahojaan maahan ihan vain huvikseen. Ei myöskään viljelijä. Eli käytännössä pitää jatkaa ja varmaan voimistaakin jo EU:n aikana tutuksi tullutta viljelijän käskytyslinjaa jos pellot halutaan pitää pellon näköisinä. Tuleehan meille nytkin joka kevät hyvät työohjeet postissa, taisi olla jo 120 sivuinen pumaska tänä vuonna. Sieltähän sitä saa lukea, että viljat on kylvettävä 15 kesäkuuta mennessä, tarkkoja lannoitusohjeita on sivukaupalla, kesantoa saa alkaa muokata 1. heinäkuuta alkaen, puimurilla pitää muistaa mennä pellolle kun syksy koittaa jne. jne.

Elintarviketeollisuuden johtaja ja entinen maatalousministeri Kalevi Hemilä pitää esitystä hyvänä.

Alussa mainittujen syiden takia kaikki muutosesitykset on kai nähtävä hyvinä. Hemilän on kuitenkin nyt helppo heittää tuollainen kommentti kuin ei ole enää ministerinvastuussa. Kaavailtu uudistus kun lisää budjettipaineita täällä Suomessa mutta siitä ei Hemilän enää tarvitse kantaa huolta.

Ainakin allekirjoittaneella on asiasta liian vähän tietoa, jotta kuviot ymmärtäisi.

Lohdutukseksi voin kertoa, että en ymmärrä aina minäkään :-) Sen verran kuitenkin ymmärrän, että tällä maapallolla miljoonia ihmisiä kuolee ruoan puutteeseen yhä tänäkin päivänä. Vaikka kaikenlaiset kuvitelmat ja toiveet yhteistä vastuuta omasta tulevaisuudestaan kantavasta ihmiskunnasta ovatkin karisseet tässä matkan varrella niin edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen kansakunnan pitäisi itse pystyä tyydyttämään oman kansansa perustarpeet. Näihin perustarpeisiin kuuluu nälän pitäminen loitolla riippumatta siitä minkälainen elintarvikkeiden maailmanmarkkinatilanne kullakin hetkellä sattuu olemaan. Suomen ja suomalaiset luen tässä yhteydessä omaksi kansakunnaksi niin eulaisia kuin ollaankin.

t. Esa