Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Yhteisön oikeudet ja vastuut

Yhdysvalloissa vastikään tapahtuneet terroriteot ovat panneet minutkin miettimään amatöörimäisesti vaikeita oikeudellisia asioita. Israelin ja palestiinalaisten välillä vallitsee yhteisöllinen koston kierre.

Normaalistihan rikos tai muun vastaava teko pyritään poliisin toimesta tutkimaan, epäilty löytämään, syyttäjän toimesta syyttämään ja oikeudessa käsittelemään ja tuomitsemaan. Vain juridisia henkilöitä voidaan tuomita.

Suurin mahdollinen yksilöön kohdistuva tuomio on kuolemantuomio (capital punishment). Ihmisoikeuksia kunnioittavissa maissa kuolemantuomiota ei enää ole, vaan jonkinlainen elinikäinen vankeus ja pakkotyö.

Mutta mitä tehdä, kun rikoksentekijä ei piittaa hengestään? Millainen tuomio voidaan langettaa kamikatse-lentäjälle, itsemurhapommittajalle tai nyt lentokonekaapparille, joka tekee tuhoa uhraamalla samalla itsensä?

Tästä päästään yhteisölliseen vastuuseen. Itsensä uhraavan terroristin motiivina on arvostuksen tai muun hyödyn hankkiminen yhteisölleen. Ilmeisesti yhteisö on häntä siihen kouluttanut, rohkaissut ja tukenut. Niinpä yhteisö olisikin asetettava syytteeseen ja tuomittava. Kun yhteisö on valtio tai yritys, se on riittävän hyvin tunnistettavissa. Mutta miten määritellä jokin muu terroristiyhteisö? Sen jäsenet voivat edustaa erilaisia kansallisuuksia, kansalaisuuksia, asuinpaikkoja, uskontoja, kieliä, ihonvärejä jne.

Ihmiskunta on alunperinkin ollut rakenteeltaan melko yhteisöllinen, mutta varsinkin länsimaissa on yksilöllisyys ajan myötä korostunut. Mielestäni oikeusoppineet saisivat kehittää yhteisöllistä oikeutta. Yhteisöjen pitäisi voida huolehtia siitä, etteivät sen yksilöt syyllisty rikolliseen toimintaan ja tarvittaessa kantaa vastuuta koko yhteisön teoista.

Jukka Kivi