Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(5):Uusi esitys EU-perustusl.sopimuksek

Italia on ilmoittanut tekevänsä marraskuussa uuden esityksen EU:n perustuslailliseksi sopimukseksi. Tässä esityksessä otetaan huomioon Suomen eri maiden kanssa yhdessä ajamat muutokset konventin esitykseen. Näyttää siltä että toisin kuin eräät suomalaiset eu-professorit soimasivat konventin esitys ei ollutkaan lopullinen ja Suomen vaikutusmahdollisuudet eivät olleetkaan olemattomat.

Ilmeistä on, että ulko-ja turvallisuuspolittiset sekä turvallisuus- ja puolustuspoliittiset kohdat muuttuvat Suomen haluamaan muotoon. EU:n jäsenvaltion osalta tässä on kolmenlaista pääaluetta (ja lisäksi alakohtia): turvatoiminta YK:n perinteelliseen tapaan; tehostettu kriisinhallinta; Nato-johtoinen toiminta (uusine variaationeen).

Suljettu puolustusydin on torjuttu, tuleva puolutusydin on avoin kaikille eikä vaadi Nato-jäsenyyttä, Naton kanssa kilpailevat EU-joukot torjuttu, erillistä EU-turvatakuuta ei tule; Nato turvatakuut säilyvät. Suomi voi säilyä Nato-liittoutumattomana. Suomi jatkaa EU:n jäsenvaltiona sen puolustuselimissä yhteistyötä Nato:n toimintojen hyväksikäytön suunnittelua EU:ssa. Liitoutumattoman Suomen kenraali on EU:n korkein sotilasviranomainen, jonka johdolla suunnitellaan EU:n ja Naton puolustustoiminnan suunnittelua ja operaatioiden harjoittelua. Natio optio säilyy samlla kun seuraamme tiiviisti NATOn uudistumista. On myös esitetty Naton loppumista ja kokonaan uuden järjestelmän luomista tilalle. Yhteenvetona Suomen turvallisuus on hyvässä hoidossa omassa päätöksenteossa ja hyvien yhteistyökumppanien avulla.

Myös EU:n kansalaisina meidän vaikutusmahdollisuutemme lisääntyvät. Useita myönteisiä muutoksia sisältyy perustuslailliseen sopimukseen. Ongelmana on kaikkien näiden asioiden selvittämien kansalaisille, elleivät he ehdi tai kykene itse perehtymään sopimusaineistoon. Myönteiset uudistukset ylittävät selvästi eräät meille epäedullislta näyttävät muutokset.

Miksi pelotellaan vain Helsingin päätöksenteon siirtymisestä Brysseliin eikä haluta nähdä Suomen vaikutusvallan laajenemista koko EU:n alueelle?