Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Vankilat?

Antti Jokinen on perjantai 29. huhtikuu 2005 at 22:42 +0200 wrote:
Suomessa on vankeja (i hela landet) noin 3700. (Nykäsen Matti on mukana luvuissa). Se tekee noin 0,6 % väestöstä.

Pietarin seudulla (i St. Petersburgs trakten) on yhteensä 21 000 vankia (= noin 280/ 100 000 as.). Noin 3.6 % väestöstä. Demokratia on tietty uutta  Venäjällä. Tutkintavankeudessa saattaa epäilty lojua ennen oikeudenkäyntiä kuukausia, usein jopa pari vuotta.

Vielä pahemmaksi panee USA, "demokratian kehto" . Siellä on jopa kuolemanrangaistus voimassa vielä joissakin osavaltioissa. Vankeja on suhteessa väestöön eniten maailmassa. (700 vankia/100 000 as)

Missä menee lopulta sivilisoituneen yhteiskunnan ja ei sellaisen raja?. Ja kummalla puolella?

Olen joskus itsekseni pohtinut tuota. Yhteiskunta on luonut itselleen normeja (lait) ja edellyttää niiden noudattamista. Poikkeaminen normeista voi olla rikollista ja peräti vankeudella rangaistavaa.

Mikä sitten on vankilan tarkoitus? Valvottu säilytyspaikka muulle yhteiskunnalle vaarallisia yksilöitä varten? Rangaistuspaikka? Ojennus- ja koulutuspaikka poikkeavien yksilöiden saattamiseksi yhteiskuntakelpoisiksi? Psyykkinen parantola? Täällä on varmaankin mukana ammattilaisia. jotka osaavat kertoa asiantuntevasti, ettei amatöörin tarvitse kirjoitella omaperäisiä ajatuksia.

Kuolemanrangaistus on mielestäni osoitus ihmisoikeuksista välittämättömästä poliittisesta johdosta, joka siivoaa ongelman pois, eikä hoida sitä. Vankeusrangaistus on kyllä mielestäni periaatteessa hieman samansuuntainen. Humaaneinta olisi ehkä ajatella, että kaikilla ihmisiä on vahvuuksia ja heikkouksia. Yhteiskunta voisi auttaa yksilöitään toimimaan niin, että heillä olisi mahdollisuus elää lähes normaalisti. Rikoksista tuomituilla olisi mahdollisuus kehittyä yhteiskuntakelpoisemmiksi ja tietysti rajoituksia, jotteivat aiheuttaisi uhkia poiketa normeista. Mutta tällaista järjestelmää ei liene vielä kehitetty missään.

Jukka Kivi