Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Mitä on liittoutumattomuus?

Tuula Hölttä writes:
Olen esittänyt tämän kysymyksen jo parilla muullakin keskustelupalstalla, mutta vastauksia ei ole ainakaan vielä kuulunut. Osaisiko joku täällä vastata kysymykseen:

”Viime aikoina on puhuttu hyvin paljon liittoutumattomuudesta. Viimeksi kuulin, kuinka pääministeri sanoi Suomen olleen 60 vuotta liittoutumaton. Osaako joku kertoa, mikä on ”liittoutumattomuuden” virallinen määritelmä, ts. koska ollaan ja koska ei olla liittoutuneita. Eikö tätä katsota ”liittoutumiseksi”:

Minun mielestäni kyseessä on epämääräinen käsite. Liittoutuminen kai merkitsee, että ollaan liitossa eli määritellyssä yhteistyössä jonkun kanssa. Se on yhtä epämääräinen kuin koalitio-sana, josta on paljon ollut puhetta.

Sotilaallinen liittoutumattomuus Suomen kohdalla on kuulunut poliittiseen liturgiaan kauan. Suomi oli 60 vuotta sitten sotilaallisesti liittoutunut Saksan kanssa. Vastassa olivat liittoutuneet joukot, joihin kuuluivat Yhdysvallat, Iso Britannia ja Neuvostoliitto. Sodan jälkeen Suomi pyrki luonnehtimaan asemaansa liittoutumattomaksi, sillä ei haluttu kuulua sodan kummankaan osapuolen kanssa samaan liittoon. Kylmän sodan aikana liittoutumattomuutta haluttiin kovasti korostaa. Ei haluttu kallistua länteen eikä itään. Kylmä sota on nyt ohi. Suomen liittoutumattomuus on tällä hetkellä mielestäni ihan tyhjä hokema, jolla ei ole enää mitään nykyaikaista merkitystä. Käytännössä olemme sotilaallisesti liittoutuneita mm. Euroopan Unionin ja jopa NATOn kanssa, vaikka emme ole ko. järjestössä jäseniä. Monenlaisia sopimuksia kumminkin on. Ulkopoliittisen johtomme mielestä haluamme osallistua Euroopan Unionin puolustukseen. NATOon liittyminen ei ole näillä näkymin tarpeen, mutta Suomi haluaa pitää itsellään ratkaisuvallan senkin suhteen, jos asia tulee ajankohtaiseksi.

Jukka Kivi