Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(7): Kannattaako äänestää?

Markus T. Kemppainen writes:
Mitä hyvää ja kansalaisten etujen mukaista olisi lähteä ajamaan Yhdysvaltojen etua, sillä sitä vartenhan koko Nato on olemassa, eikö vain? Onneksi Suomessa ei ole öljyä, kun vähenevistä öljyvaroista taistellaan. Lisäksi tuoreen dokumentin mukaan Yhdysvallat sotii huumeisena, hävittäjäkoneen ohjaimiinkaan ei ole asiaa ilman huumeannosta. Miten paljon USA onkaan tuhonnut siviilikohteita/siviilejä viime sodissa terrorisminvastaisen taistelnsa nimissä...

Nato on eurooppalaisten valtioiden ja Yhdysvaltojen perustama Pohjois-Atlantin puolustusliitto. Siihen kuuluu yhdeksäntoista maata ja Naton tehtävä on puolustaa ja turvata jäsenmaidensa vapaus, jos näihin maihin kohdistuu aseellisia uhkia. Nato ei käynnistänyt esimerkiksi Irakin sotaa, vaan sen teki Yhdysvallat. Hyökkäyssodat eivät käsitykseni mukaan ole kuuluneet Naton periaatteisiin.

Suomen puolustusvoimat tulee joka tapauksessa ”yhteensovittamaan” kalustonsa Naton määräysten mukaisiksi. EU:ssa aseille ollaan tiettävästi valmistelemassa laatudirektiiviä, jonka mukaan EU-maiden puolustusvoimat voivat käyttää vain Naton hyväksymää aseistusta.

Kun ja jos näin on, en näe mitään mieltä siinä, että pieni Suomi hankkii yksin asearsenaalin, jonka se saisi varmasti hyvin paljon halvemmalla, jos aseostot olisivat osa Naton ”massaostoista”. En ole nähnyt vielä missään sitä ihmettä, että pienten tuote-erien ostaminen olisi halvempaa tai edes yhtä halpaa kuin suuret ”tukkuostot”.

Eikö Suomi ole jo maksanut ihan riittävän kovan hinnan ”ystävällismielisistä naapuruussuhteistaan” alkaen sotakorvauksista, ”bilateraalisen kaupan” veturiostoista ja maksamattomiksi jääneistä K-takuuveloista, puhumattakaan ”alle omien” NL:lle myydyistä polttoaineista tai banaaneista?

Miten realistista on kuvitella, että vapautta ja demokratiaa arvostava Suomi pärjäisi tosipaikan tullen armeijoineen yksin globalisoituvassa maailmassa. Eikö tällä(kin) sektorilla pitäisi pyrkiä liittoutumaan ja yhdistämään voimavaransa samoja arvoja edustavien maiden kanssa?