Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Tasaverosta

Tasaverokeskustelu on nostanut päätään sen jälkeen, kun eräät entiset sosialistiset maat ovat ottaneet erilaisia tasaveromalleja käyttöön 1990-luvun puolivälin jälkeen. Edellisen kerran tämä teema oli esillä 1980-luvulla presidentti Reaganin kauden verouudistusten yhteydessä, jolloin verotusta kevennettiin ja tämän vuoksi ajauduttiin suuriin budjettialijäämiin.

Tasaveroa on puolusteltu sen yksinkertaisuudella, ja monissa maissa, joissa verotus on hyvin monimutkaista – erityisesti Saksassa ja USA:ssa -  tämä on tärkein motiivi. Suomen verojärjestelmä laajoine veropohjineen on kansainvälisesti tehokas ja suhteellisen yksinkertainen..

Tasaveromalleja on monenlaisia, ja kaikki niistä eivät avaudu helposti. Useimmiten tasaveromallilla kuitenkin tarkoitetaan järjestelmää, joka vapauttaa pienet tulot verosta ja verottaa tämän verovapausrajan ylittävää tuloa kiinteällä prosentilla. Kyseessä on tarkkaan ottaen lineaarisesti progressiivinen vero, jossa on vain yksi porras.

Periaatteessa tasaverosta hyötyvät rikkaat ja köyhät. Koska kaiken järjen mukaan keskituloisia ei voida kuitenkaan rokottaa, julkisen sektorin tulot pienenisivät tällaisessa järjestelmässä. Siksi tasaveron puolustajat joutuvat lopulta argumentoimaan,
-       että siirtyminen kireästä suurituloisten verotuksesta tasaveroon tuottaa jopa enemmän kuin aiemmin, koska veronkierto vähenee ja veronmaksuhalu kasvaa
-       että julkisen sektorin kokoa pitää pienentää.