Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(3): Hoitotakuun tulo ja Soininvaara/Hyssälä

Tervehdys
Kyllä tämä hoitotakuu syntyi sosialidemokraattien johdonmukaisen toiminnan seurauksena. Siihen paineeseen oli myös Soininvaaran ja nyt myöhemmin Hyssälän myönnyttävä. Olin itse jo useita vuosia sitten SDP:n sosiaalipoliittisessa asiantuntijaryhmässä tätä asiaa kehittämässä. Muilla puolueilla oli aivan erilaisia "kehittämisajatuksia" terveydenhoidon järjestämistä koskien.

Hoitotakuu tuo tasa-arvon terveydenhoitopalvelujen saantiin. Nyt siitä ollaan vielä kaukana. " Mutta kyllä se siitä".
Espoonkin on nyt pakko tähän alistua. Hallituksen lain perusteella antama asetus teki tästä hoitotakuusta riidattomasti subjektiivisen oikeuden Suomessa asuvalle ihmiselle. Jos tarvittavaa hoitoa ei saa Suomessa määräajassa, on oikeus hakea hoito kotikunnan laskuun muualta Euroopasta.

Vihreille tämä julkisen terveydenhoidon palvelujen kehittäminen on yhtä vastenmielistä kuin Espoon kaupungin johdolle ja sen edustamalle kokoomukselle. Tämä on näkynyt myös HUSin hallituksessa, jossa olen ollut paikalla jokaisessa kokouksessa kuntayhtymän perustamisesta lähtien.

Olen pitänyt tämän hoitotakuun toteuttamista yhtenä tärkeimmistä ihmisoikeuden ja tasa-arvon asioista maassamme. Kunnilla on ollut aikaa aivan riittävästi valmistautua tähän. Kuntien toivomuksesta ylimenoaikaa annettiin vielä ensi vuoden syyskuuhun saakka. Espoo, Helsinki ja Vantaa eivät kuitenkaan sen kummemmin omissa talousarviossaan kuin muutenkaan ole halunneet varautua tähän, vaikka esim. me asiaa tuntevat ihmiset muistutimme eri yhteyksissä edessä olevasta pakottavasta lainsäädännöstä ja realistisesta resurssitarpeesta. Kaikki muut kunnat Uudellamaalla ovat varautuneet tähän asiallisesti.Tässä näyttää käyvän aivan samoin kuin aikoinaan päivähoito-oikeuden tullessa. Hakataan päätä seinään niin kauan kuin se on mahdollista ja päät kuhmuisena sitten maksetaan vasta pakon edessä lasku tyhmyydestä aiheutuneine korkoineen.

Tutkimustieto osoittaa riidattomasti, että mahdollisimman pian sairastumisen tai vammautumisen jälkeen annettu hoito on kansantaloudellisesti edullisempaa kuin hoitoa tarvitsevien hoitojonoissa pitämisen malli.
Inhimillisesti tämä on myös tietenkin itsestään selvää. Vain lyhytnäköisesti asioita katsovat itsekkäät ja ahneet ihmiset luulevat, että hoidon antamisen viivyttämisellä syntyisi jotain säästöjä kansantaloudelle ja etua heille itselleen tai heidän edustamilleen tahoille.
Toivon, että joulun sanoma sulattaisi pääkaupunkiseudun poliitikkojen sydämet huomaamaan lähimmäisen tarpeet ja poistaisi itsekkyyden ja ahneuden heidän tulevasta toiminnastaan.

Rauhallista joulua Teille kaille toivottelee Veikko Simpanen