Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

EU-kortti_s.gif.jpgSuomessa sairausvakuutetuilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC).

Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan saat kortilla sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä ja maksat siitä saman verran kuin maassa asuvat ihmiset.

Kortti on ilmainen. Sen voivat tilata Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt ja ne, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa, kuten ulkomailla asuvat eläkeläiset.


Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos sairastut yllättäen

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat sairaanhoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan. Pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairautesi vaatii sitä. Kortilla saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa.

Kortilla saat sairaanhoitoa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin maassa tai matkakohteessa asuvat henkilöt. Nimensä mukaisesti kortti käy EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Jos sairastut ulkomailla -sivuille on koottu maakohtaisia ohjeita terveyspalveluista, lääkkeistä ja sairaankuljetuksesta sekä asiakasmaksuista. Terveyspalveluista kannattaa ottaa selvää jo ennen matkaa.

Jos hoidon antaja ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia, maksat sairaanhoidon kustannukset itse. Tällöin kyse on yleensä palveluntuottajasta, joka ei kuulu kyseisen maan lakisääteiseen sairausvakuutusjärjestelmään. Kustannuksista voit kuitenkin jälkikäteen hakea sairaanhoitokorvausta Kelasta.

Oletko muuttamassa ulkomaille?

Jos olet muuttamassa ulkomaille, selvitä etukäteen Kelasta, kuulutko muuttosi jälkeen Suomen sairausvakuutukseen tai vastaako Suomi sairaanhoitosi kustannuksista.

Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei käytetä Suomessa, eikä se korvaa Kela-korttia.

Vastaavasti muiden EU- tai ETA-maiden tai Sveitsin kansalaiset saavat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa oman maansa myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun he vierailevat Suomessa.