Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Pyhtää - Keskustelut

Kotka ja Pyhtää yhteen?

Juttu ViikkoEteenpäin -lendessä:

Naapurusten liitolle lykitään nyt vauhtia

kttely2.jpg

Kotkan ja Pyhtään demarijohtajat pitävät tarpeellisena vahvistaa Etelä-Kymenlaakson asemaa ja palveluita. Pyhtään demareiden Kari Huovila ja Kotkan demareiden kunnallisjärjestön Jari Luumi ovat puineet viime aikoina useaan otteeseen uuden kaupungin synnyttämistä Etelä-Kymenlaaksoon. Aika selvitystyöllä on nyt kypsä, he sanovat.


Vaikka hiljalleen päättyvän vaalitaistelun aikana ei Etelä-Kymenlaaksossa ole puhuttu kovinkaan paljoa kuntarakenteiden muutoksesta, ei esimerkiksi ajatusta Kotkan ja Pyhtään yhdistymisestä ole haudattu mihinkään.

Kotkan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jari Luumi ja Pyhtään sosialidemokraattien puheenjohtaja Kari Huovila kertovat, että kahden kunnan demarileirissä on vahvaa tahtoa selvittää nyt mahdollisuudet synnyttää uusi kaupunki Kotkan-Haminan seutukunnalle.

–Mielestäni nyt on selvitettävä Pyhtään ja Kotkan mahdollisuus yhdistymiselle, koska molemmilta on näytetty vihreää valoa. Jos tämä yhdistyminen toteutuu, niin tämän jälkeen voidaan katsoa avarammin kuntarakenteen kokoamista Etelä-Kymenlaaksossa, sanoo Luumi viitaten kaavailuihin liittää Virolahti ja Miehikkälä osaksi Haminaa.

Samoilla linjoilla on Kari Huovila.

–En henkilökohtaisesti usko kaakonkulman kolmen kunnan liitokseen. Näyttäisi siltä, että Miehikkälä ei liitosta halua ja näin ollen liitos ei toteutuisi. Aika näyttää. Jos se liittäminen kuitenkin toteutuu, niin uusi kaupunki pitäisi perustaa sitten Pyhtään ja Kotkan kesken. Se olisi selvitettävä ehdottomasti, Huovila miettii.


Kovia haasteita valtuustokaudelle

Huovila toivoo, että Etelä-Kymenlaaksossa päästäisiin vielä koko seutukunnan kattavaan kuntaan.

–Viiden kunnan muodostama uusi kaupunki loisi hyvän vastapainon Kouvolalle ja toisi yhteenkuuluvuuden tunnetta myös etelä-kymenlaaksoon.

–Uusi iso kaupunki pystyisi myös parhaimmin turvaamaan peruspalvelut kuntalaista lähellä. Samalla voitaisiin käyttää erikoisosaamista esimerkiksi lasten ja nuorten erityispalveluissa tai ympäristönsuojelussa. Iso organisaatio saisi päteviä ihmisiä töihin, hän pohtii.

Pyhtään päättäjänä hän ei tähtäisi uusiin ylikunnallisiin elimiin, jotta kunta tavoittaisi Paras-hankkeen vaatiman 20000 asukkaan väestöpohjan terveyspalveluille.

–Kuntayhtymät tai ylikunnalliset organisaatiot merkitsevät vain  organisaatioiden kasvattamista ja sitä kautta myös kustannusten nousua. Samalla se merkitsisi Pyhtäälle sitä, että yli 60 prosenttia kunnan budjettivaroista päätettäisiin muualla kuin Pyhtäällä. Olisiko Pyhtää silloin itsenäinen. Mielestäni se olisi epädemokraattista ja lyhytnäköistä politiikkaa, Huovila sanoo.


Seudun asemaa
on vahvistettava

Jari Luumi sanoo kantavansa huolta nyt Kotkan ja Haminan seudun kyvystä tarjota palveluja ja työpaikkoja.

–Tarvitaan yhteistyön lisäämistä kuntien kesken. Se on järkevää. Myös kustannusten raju nousu pakottaa kehittämään palveluita, jotta laadukkuus ei kärsisi. Edelleen meidän on pyrittävä ennakoimaan suurten työyhteisöiden mahdollisiin lakkauttamisiin tutkimalla uusia aloja ja korvaavia työpaikkoja, Luumi muistuttaa.

Etelä-Kymenlaakson seudullista kuntaa kaivattaisiin Luumin mukaan myös Etelä-Kymenlaakson aseman vuoksi  

–Alueen nykyinen asema valtakunnallisesti vahvistuisi ja aluetta olisi helpompi kehittää vahvaksi talousalueeksi. Tämän kautta saisimme myös peruspalveluihin lisärahaa, hän sanoo.

Huovila muistuttaa, että Pohjois-Kymenlaaksoon on syntynyt uusi Kouvola.

–Iso kaupunki yhdistää Pohjois-Kymenlaakson, kun taas täällä Etelä-Kymenlaaksossa olemme tällä hetkellä melko hajanainen alue keskenään riiteleviä kuntia. Siksikin olisi uuden kaupungin perustamisen selvitys aloitettava mahdollisimman pian myös täällä, hän sanoo.


Hyvää valmistelua
tarvitaan

Luumi ja Huovila uskovat, että hyvä, avoin ja tasapuolinen asioiden valmistelu voi turvata niin ison kunnan syrjäseutujen edut kuin kunnallisen demokratian myönteisen kehityksenkin. Kuntakoon kasvun haitat ovat minimoitavissa.

–Reuna-alueiden kehittämiseen olisi rakennettava jonkinlainen takuujärjestelmä, Luumi miettii.

–Kunnallinen demokratia ei heikkene, jos asiat hoidetaan mallikkaasti, Huovilakin luottaa.

REIJO HÄMÄLÄINEN




Ystävällisesti

Erkki Mattila

puh. koti: 541 8548
       työ: 0207 526 533
       känn: 050-525 1382