Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Espoonlahti - Uutiset - Uutisarkisto

Porkkalan luovutuksen muistomerkki

KIVENLAHTI-STENSVIK ry
Porkkalan luovutuksen muistomerkki

Yleistä

Moskovan välirauhassa vuonna 1944 Suomi suostui vuokraamaan Neuvostoliiton sotilastukikohdaksi 380 neliökilometrin suuruisen Porkkalan alueen läntiseltä Uudeltamaalta. 26. tammikuuta vuonna 1956 se palautettiin Suomen haltuun.

Projektin toteutus
Porkkalan luovutuksen muistomerkki -projekti lähti käyntiin keväällä v. 2005
Aloitteen asiasta teki allekirjoittaneelle Uolevi Itkonen, jonka alkuperäinen ajatus oli oikeankokoinen ja näköinen rajamerkki oikeassa paikassa vanhan Kivenlahden sillan vieressä. Uolevi Itkonen soitti myös asiasta sotamuseoon.

Tämän jälkeen asia tuli Kivenlahti - Stensvik ry:lle ja allekirjoittaneen työtehtäväksi.
Ensimmäiseksi otin yhteyttä Espoon kaupungin insinööri Martti Tieahoon ja kerroin asiani, Martti lupautui tukemaan muistomerkin toteutumista. Tämän jälkeen otin yhteyttä Rajavartiomuseoon ja tiedustelin voidaanko tämmöinen oikean kokoinen ja näköinen rajatolppa pystyttää.
Hyvin pian tuli selväksi, että on luovuttava tästä rajatolppa-ajatuksesta, koska puhuttiin valtakunnan rajatolpasta ja erehtymisvaaraa ei saanut olla. Asiasta oltiin tiukkoja, mukana oli Rajavartiolaitoksen esikunta Helsingistä.

Seuraavaksi perustettiin Porkkalan Luovutuksen muistomerkki -suunnittelutyöryhmä, ryhmä kokoontui v. 2005 keväästä – syksyyn noin kuukausittain.
Työryhmään kuuluivat, Espoon kaupunki, Katu - ja viherpalvelu, Rakennusvalvonta, Kaupungin museo, Kaupunkisuunnittelukeskus, Rajavartiolaitos, Porkkalan paranteesi ry, Kivenlahti - Stensvik ry, Tiehallinto ja Kirkkonummen kunta.

Työryhmä käsitteli mm. muistomerkin paikkaa, muistomerkin materiaali asiaa, julkisivua, informaation esittämistä eri kielillä Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Englanti.
Tuloksena suunnittelusta on Porkkalan Luovutuksen muistomerkki Vanha Jorvaksentie

Espoo 29.12.2005
Kari Karjalainen
puheenjohtaja