Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re: Makua riisiin...

Antero Kivi writes:
Onko kellään hyviä vinkkejä ihan tavallisen riisin maustamiseen? Se kun maistuu niin kovin... tylsältä. Kypsennys kasvisliemikuution kanssa? Voinnokareen lisäys lautasella?

Lykkää joukkoon herne-maissi-paprika-seos (keittoaika ensin 10 min riisi soolona + heinäosasto sekaan ja toiset 10 min) ripaus mustapippuria nii jo helepottaa. Terveellistä ja maukasta. Jotain kananpaloja sopivasti kun vielä mukaan sotkee, niin kelepaa vaativammallekin. Kanat pitää keittää kunnolla tai hehkuttaa uunissa tunnin molemmin puolin ruokalajista riippuen (kärsimättömän pinna ei taho riittää), ja yksin tekevälle kerta-annoksista tahtoo tulla liian tuhteja, joten kyllä sitä pelekällä riisilläki...:)

Toinen vaihtoehto on keittää

(K)riisi-vihannessoppa.

Se tehdään silleen kahdelle hengelle, että
1. Laitetaan kattilaan 6 dl vettä.
2. Käännetään hella kuutoselle. Tai levy pikemminki.
3. Kun vesi kiehuu, roiskaistaan kyytiin 1 dl barboiled-riisiä ja puoli teelusikallista suolaa.
4. Lasketaan levy saman tien kakkoselle, ettei riisi kiehu kuiviin. Kattilassa kansi päällä!
5. 10 minuutin pituisen ensimmäisen keittosession aikana ruskistetaan (öljyssä pannulla) jauheliha n. 150 g per satsi. Itse ostan n. 300 g, ruskistan koko satsin ja pistän puolet pakkaseen seuraavaa päivää varten. (Allekirjoittajalla vallitsee muutenkin ns. sotilaallinen meininki perskohtaisessa muonituksessa.)
6. Kun riisi on hautunut 10 min, heitetään sekaan se ruskistettu jauheliha ja jotain pakastevihanneksia, esim. Apetit-pakastevihanneksia pussi. Halapaa ja hyvää arkiruokaa myös sellaisenaan.
7. Lisätään samalla myös 1/3 lihaliemikuution palanen ja lusikallinen pari tomaattisosetta.
8. Koska pakastevihannekset laskevat seoksen lämpötilaa huomattavasti, on syytä kääntää tässä vaiheessa levy takas kuutoselle. Kansi kattilan päälle!
9. Heti kun seos saavuttaa uudelleen kiehumispisteen, lasketaan levy kakkoselle ja annetaan muhia 10 minuuttia, kuitenkin välttäen tarkoin vihannesten möhjööntymistä.
10. Soppa on syntynyt ja sinä sekä mahdollinen rohkea seuralaisesi voitte maistaa. Jopa syödä, jos maku vastaa mieltymyksiänne.
11. Annos riittää hyvin kahdelle. Sitä kun vetää naappeliin, on olo kuin Duracell-pupulla.
12. Pakastevihannesten tilalla joku allekirjoittajaa ahkerampi kokki silppuaa vihannekset itse henkilökohtaisesti veistä tai muuta terävää työkalua apuna käyttäen, tarpeellista varovaisuutta noudattaen. Paprika, maissi, herneet ja porkkanat esimerkiksi, riittävän pieniksi kuutioituina.

PS1. Tätä legendaarista reseptiä saa soveltaa itse kukin makunsa ja mielensä mukaan. Tuskin se kasvisliemikuutiokaan ihan pahimmasta päästä ideana...=)

PS2. Allekirjoittaja sanoutuu irti kaikesta suorasta tai välillisestä vastuusta kysymyksissä, jotka koskevat reseptin testaajien ja aterian nauttijoiden mahdollisia makuasioihin liittyviä erimielisyyksiä.

PS3. Vihannekset yleisesti ottaen ovat parhaimmillaan mahdollisimman tuoreina ja raakoina.

+Mikko++