|
Tietotori – Osallistu ja vaikuta
|
|
Porkkanaviikko 2003-10.6 ... 12
|
Porkkana päivässä
Porkkana on ravitsemuksellisesti monipuolinen. Sen kuidut pitävät suoliston aktiivisena ja lisäksi se on ylivoimainen A-vitamiinin lähde. Porkkanat sisältävät A-vitamiinin esiastetta beeta-karoteenia, joka muuttuu elimistössä vitamiiniksi tarpeen mukaan. Tästä syystä yliannostuksen vaaraa ei ole samalla tapaa kuin, jos A-vitamiinia nautittaisiin pillereinä, sillä ylimääräinen beeta-karoteeni poistuu elimistöstä. Syömällä päivittäin yhden
porkkanan, voi varmistua siitä, että saa ruuastaan riittävästi A-vitamiinia, joka pitää huolta muun muassa ihon kunnosta ja näkökyvystä. Väitetään myös, että vanhenemisen seurauksia voidaan vähentää, kun ruoastaan saa päivittäin riittävästi beeta-karoteenia. Kypsennetyissä porkkanoissa vitamiinit ja kivennäisaineet ovat elimistölle käyttökelpoisemmassa muodossa kuin raakoina.
Porkkana-fakta: Suomessa viljellään porkkanoita reilun 1500 hehtaarin alalla. Viljelijöitä on reilut 900 ympäri Suomea. Eniten porkkanaa viljellään Turun, Hämeen ja Satakunnan alueilla. Kotimainen porkkana kattaa pääosin kysynnän kesä-huhtikuun välisenä aikana. Väliaikana porkkanoita tuodaan muun muassa Italiasta ja Israelista. Porkkana on avomaalla kasvatettavista vihanneksista suosituin. Sitä syödään noin kahdeksan kiloa henkeä kohti vuodessa.
| |
|
Copyright ©
1998 - 2024
Intelligent Systems Oy Finland.