Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Isänpäivän kirjatärppejä

Ilkka Remeksen tämänsyksyistä jännäriä mainostetaan syksyn ykkösenä. Minusta se ei ole ykkönen, joskohta ei huonokaan, mutta on muita saman veroisia - mielestäni.

Asiaproosasta kenraali Göstä Hägglundin muistelmat on yllättävän vetävästi kirjoitettu kertomus muistelijan seikkailuista paitsi meidän varuskunnissa myös Lähi-Idässä useampaankin kertaan, USA:ssa, Brysselissä jne. Tottakai sotaväen kehittämiskuviot käydään läpi, mutta kenraalien väleistä tulee kiintoisaa tietoa. Ehkä vähän ylemmyydentuntoista muistelua, mutta onhan tällä ent.komentajalla kyllä sodanjälkeisen Suomen komein sotilasura takanaan.
Asiaproosan puolella, mutta ihan oikea romaani on Jari Tervon "Ohrana". Jos ei nyt ihan "Myyrän" veroinen, mutta silti hyvin rakennettu romaani talven 1944 alkuvuoden Helsingin pommituksien ympärille. On desanttia, on vastavakoilijaa, on romanssiakin. Vetävästi kirjoitettu, nautittavaa luettavaa.
Jännäreistä Taavi Soininvaaran "Marsalkan miekka" on metka sekoitus Suomen tuntemattomaan historian osaan sekä Suomen ja Venäjän suhteisiin liittyviä huikeita salaliittoteorioita. Vauhdikas romaani poikkeaa normaalista jännäristä, mutta sellaisenaan taatusti tempaa mukaansa.
Ja niin, Ilkka Remeksen jännäri " 6/12" ei ole tekijänsä vuoden takaisen veroinen, mutta ei loppujen lopuksi silti huono. Suomalaisten ja jugoslaavien toisiinsa kiertyvät tarinat on kyllä taitavasti rakennettu, mutta tarina näyttää etenevän vähän mekanistisesti odotettuun loppuun. MUTTA Remes osaa lopussa sittenkin yllättää aikamoisesti lukijansa.
Tälläisiä tärppejä minulta syksyn kirjasesongin alkuun...
Erkki Hatakka