Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Lipponen:Järki voittaa

Tunnettu journalisti Risto Repo totesi kolumnissaan Suomen Kuvalehdessä, että harvoin kirja on saanut niin törkeän epäasiallisen kohtelun mediassa kuin Paavo Lipposen tuore kirja "Järki voittaa". Olen samaa mieltä. Kaikki päälehdet ja jopa Radion Ykkösaamu kiirehtivät teilaamaan kirjan ennenkuin toimittajat olivat kerinneet lukea koko kirjan läpi.
Tuoreissa kritiikeissä teilattiin Lipposen kirja hänen älykkölistansa - ja anti-älykkölistansa takia erityisesti - perusteella. Paavo Lipposen kirjan painopiste oli kokonaan muualla, menneisyyden hallinnassa ja kansallisen identiteetin pohdinnassa. Näissä kirjan pääluvuissa kirjoittaja perustelee kunnolla lähes jokaisen kannanottonsa älykkölistalla, sekä kehuu että kritisoi.

Lipposen kirjassa käsitellään menneisyyden hallintaa syvällisesti ja monipuolisesti. Suomen historian keskeiset vaiheet käydään läpi sekä kotimaisia että kansainvälisiä tutkijoita siteeraten.
Jyvät eritellään kirjoittajan sihdillä akanoista. Mielestäni esim.kylmän sodan sodan Suomessa käsitellään varsin tasapainoisesti erottaen olennainen eläoleellisesta.
Kirjassa esitellään ja pohditaan myös menneisyyden hallintaa yleisemminkin Euroopassa.
Toinen keskeinen luku ,kansallinen identiteetti oli myös rikastuttava, koska esim.Kanadan ja Australian ongelmanasettelut toivavt ainakin minulle ihan uusia näkökohtia.
Suosittelen Lipposen kirjan lukemista mm.ajankohtaisesta mediakeskustelusta kiinnostuneille.
Erkki Hatakka