Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Lasse Lehtinen:"Siivetönnä en voi lentää" vahva romaani

Nyt vasta ymmärrän, miksi Lasse Lehtinen luopuu Europarlamentin jäsenyyden. Tähän asti se vaikutti käsittämättömältä. Selitys on Lassen uusi, viime vuonna ilmestynyt romaani "Siivetönnä en voi lentää."
Lasse Lehtinen palaa komealla tavalla romaanikirjailijaksi. "Siivetönnä..." on tasokas historiallinen romaani sotien jälkeisestä Suomesta. Rintamalta palanneet miehet ja heitä helpompiin tehtäviin itsensä järjestäneet, kotirintamalla paremmissa ja huonommissa asemissa olleet suomalaiset kohtaavat rauhan ajan tehtävissä. Heidän kanssaan eletään Valvontakomission valvovan silmän alla, ja politiikan uusia ympyröitä aletaan rakennella.
Lehtinen tuo politiikan ja talouselämän huippunimet kirjan keskeisten henkilöhahmojen maailmaan. Valvontakomissio poistuu maasta, "Vaaran vuodet" alkavat, uutta Suomea rakennetaan tässä kirjassa monessa mielessä, gryndausta myöten. Yllättävää on, että monet politiikan ja talouselämän huiput tuodaan romaanimaailmaan omilla nimillään. Ehkäpä Lehtinen haluaa viitata siihen, että hänellä on tutkittua tietoa asioista väitöskirjansa tekoajoilta.
Minä rinnastaisin Lasse Lehtisen tuoreen romaanin Kjell Westön Finlandia -palkittuun romaanin "missä kuljimme kerran." Näkökulma tapahtumiin on toki toinen.
Erkki Hatakka