Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Lipposen ja muiden syyskirjoista

Paavo Lipposen muistelmat 1 on ainakin minulle kirjasyksyn TAPAUS, mutta olenkin läheltä seurannut tiettyä Paavon uran alkuvaihetta. Seurasin Södikassa pari päivää sitten Paavon kirjaesittelyä, joka oli todella suuri yleisömenestys.Yhdyn käsitykseen, että 1968 oli kulttuuriradikalismin - ja yleisvasemmiston - päätepiste, sitten taistolaisten jyräys vei uuteen vaiheeseen ja 70-luvulle. Lipponen kuvaa taitavasti 70-luvun poliittisia kuvioita ja N-liiton mahtavaa vaikutusta Suomen politiikkaan kaikkinensa demarien näkökulmasta. Paljon selventävää  tietoa  saadaan myös tuon ajan poliitikkojen toiminnasta ja heidän välisistä suhteistaan. Paavo Lipponen kertoo muistelmissan myös omista lapsuus-ja nuoruusvuosistaan, naissuhteistaan ystävistään jne.
Lipponen kirjoittaa hyvin, sydän on siinä  vahvasti mukana. Juhani Suomi ja muut Kekkosen "hovikirjailijat" saavat kuulla kunniansa 70-luvun kuvauksistaan. Kannanotot ovat taattua Lippiosta, harkittuja ja lähdekriittisia.
Syksyn suuret jännärit
Taavi Soininvaara kuvaa uutuudessaan "Kriittinen tiheys" kv.asekauppaa vahvalla tavalla. Suomen ja N-liiton taloussuhteet - Suomen ja Venäjän vast.kuvioita myöten - saavat mielenkiintoista lisävalaistusta. Minusta Soininvaaran uutuus on korkeaa kv.tasoa ja ehkä ohittaa suositun Remeksen vastaavan uutuuden...
Ilkka Remeksen "Isku ytimeen" käsittelee mm.Itämeren tulevaa kaasuputkea ja ydinjätteen loppusijoitusongelmia terroristi-jännärin muodossa. Vauhdikasta menoa riittää, mutta loppuratkaisujen etsiminen tuntui minusta vähän väkinäiseltä. Mutta kv.tason jännäri tämäkin.
Muista alkusyksyn jännäreistä Matti Rönkä tarjoaa ystävilleen jälleen vahvan näytön. Inkerinsuomalainen paluumuuttaja vaikuttaa nyt jopa kv.kuvioihin...
Vielä lukematta
Seppo Lindblommin "Manun matkassa" on edelleen - viiikkojenkin jälkeen - kirjaston jonotuksessa...
Kjell Westö ja Jari Tervo ovat AINA lukulistallani, varmasti luen heidän uutuutensa loppuvuoden aikana.
Heikki Hietamiehen muistelmia olen toivonut Isänpäiväksi tai synttäriksi...
Komia kirjasyksyn alku. Ja jos vielä Dan Brownin uutuusromaani ennättää joulumarkkinoille, niin avot...
Erkki Hatakka