Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Re(2): Vai joutsenien kimppuun...

Jukka Kivi writes:
Hämmästelen tätä minäkin. Joutsenet ovat kyllä upeita lintuja. Mutta kuten täällä toisella viestialueella aiemmin kerroin, olen havainnut kalastajien Ahvenanmaalla vainoavan joutsenia. Pari viikkoa sitten kalastusreissulla Ahvenanmaan Brändön kuntaan en nähnyt kuin pari joutsenta. Viime juhannuksena ja pääsiäispyhien aikaan ja viime vuosina niitä on vastaavalla reissulla nähty satoja. Jotain on tapahtunut.

Korkeaoja tarkoitti kyhmyjoutsenta, minkä hän täsmensi päivää paria lausuntonsa jälkeen. Tämä ratkaiseva tarkennus ei vain saanut tilaa mediassa, ja yleinen reaktio oli odotetun tunteenomainen (myös täällä) ja näkyy jääneen päälle. Laulujoutsenhan on rauhoitettu, ja sen tunnistaa kokovalkoisesta päästä. Mustaotsainen kyhmyjoutsen sen sijaan on tuontilaji ja ainakin meikäläisillä ulkosaarilla melkoinen sotkija ja terroristi. Olen itse tarponut muun muassa Petalaxin rantakaislikoissa, jotka alkukesästä muistuttavat sontatunkiota. Paljain jaloin liikkuminen ei olisi tullut kuuloonkaan. Kyhmyjoutsenesta on paikoitellen Pohjanmaalla tullut samanlainen ongelma kuin kanadanhanhista kaupungeissa. Kyse on tuontilajeista, jotka valtaavat elintilaa paikalliselta lajistolta terrorisoimalla niiden reviirejä ja levittäytymällä vahvemman oikeudella.

Laulujoutsenet jättäisin rauhaan kuten ministerikin, sen sijaan kyhmyjoutsenia voisi jonkin verran karsia paikallisesti kantojen pitämiseksi kurissa samaan tapaan kuin hirviä harvennetaan.

+Mikko-