Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Merimetsot hallitusohjelmassakin

Vanhasen II hallituksen ohjelmassa mainitaan yllättävästi eläinkunnasta yhden eläimen nimi. Se on merimetso. Merimetsot ovat rauhoitettuja. Niiden määrää hallituksella on tarkoitus rajoittaa jollakin tavalla. Tapaa ei ole kerrottu.

Näin keväällä linnut ovat ajankohtainen puheenaihe. Harrastajat havainnoivat muuttolintuja. Ihmiset nauttivat lintujen laulusta ja ihailevat lintujen lentoa.

Merimetsot pesivät yhdyskuntina. Haitallisena pidetään sitä, että ne sottaavat pesimäluotonsa ympäristöä ja syövät pikkukaloja.

Itse olen havainnoinut merimetsoja kalastusretkilläni Ahvenanmaan saaristossa. Siellä on paljon ja kymmeniä erilaisia lintuja. Ei merimetsoja ole mitenkään enemmän kuin muita lajeja. Merikotkiakin on nähty ja niiden tiedetään aterioivan myös merimetsojen poikasia. Ehkä siellä vallitsee luonnon tasapaino. Ainoa lintu, jota paikalliset ihmiset todella vainoavat, on joutsen. Siitä onkin aiemmin kerrottu täällä Linnut-palstalla. Samalla palstalla esitelty Merimetsokamera ja muut vastaavat ovat myös aktivoituneet.

Jukka Kivi